Evenimentul Zilei > Actualitate > Un oficial israelian face o declarație șoc: „Ierusalimul nu se va împărți, dar are loc pentru o capitală palestiniană”
Un oficial israelian face o declarație șoc: „Ierusalimul nu se va împărți, dar are loc pentru o capitală palestiniană”

Un oficial israelian face o declarație șoc: „Ierusalimul nu se va împărți, dar are loc pentru o capitală palestiniană”

Într-un interviu pentru un ziar saudit, ministrul israelian al Apărării a spus că palestinienii au dreptul de a „trăi independent”, dar că Israelul „nu va reveni la granițele din 1967.

În plin proces de normalizare a relațiilor dintre Israel și lumea arabă, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat pentru un ziar saudit că palestinienii ar trebui să aibă o „entitate” independentă cu continuitate teritorială și că există spațiu la Ierusalim pentru o capitală palestiniană.

Oficialul a ținunt să asigure că Israelul „nu va reveni la frontierele din 1967” și că „Ierusalimul trebuie să rămână unit”.

„Stat, imperiu, cum vor”

„Palestinienii merită o entitate pentru a trăi independent”, a spus Gantz pentru ziarul Asharq al-Awsat într-un interviu publicat joi, 17 decembrie, adăugând că palestinienii își pot numi această entitate „un stat, un imperiu sau cum doresc ei”, scrie Haaretz.

În ceea ce privește frontierele viitorului stat palestinian, Gantz a subliniat că „Israelul are nevoie de valea Iordanului pentru necesitățile sale de apărare”, însă că țara sa nu are nevoie să anexeze întreaga vale, care constituie circa 30% din Cisiordania.

Oficialul a adăugat că zona pe ca Israelul o va anexa poate fi convenită prin negocieri și să includă mai multe puncte „strategice”, astfel încât să permită continuitatea teritorială palestiniană.

Ce spune planul Trump

În conformitate cu propunerea președintelui american Donald Trump pentru un acord israeliano-palestinian, prezentată în ianuarie, capitala palestiniană ar fi situată la Abu Dis, la est de bariera de securitate și de Ierusalimul de Est.

Israelul a sprijinit planul lui Trump, în timp ce palestinienii l-au sprijinit.

În noiembrie, Autoritatea Palestiniană a anunțat că își va relua coordonarea cu autoritățile Israeliene, care fusese suspendată în mai, pe fondul planului Israelului de a anexa părții din malul de vest al Iordanului, conform planului lui Trump.

Făcând apel pentru noi negocieri cu conducerea palestinană și pentru găsirea de soluții la toate problemele cheie, Gantz a spus:

„De îndată ce vom cădea de acord asupra problemelor de securitate, soluția politică va fi mai ușor de găsit.”

Oficialul israelian a adăugat că palestinienii ar trebui să se adapteze la un „discurs nou, modern”.