Un nou tip de stres poate afecta grav sănătatea psihică. Apar din ce în ce mai multe cazuri
- Simona Suciu
- 4 februarie 2023, 22:36
Stresul este considerat a fi boala secolului XXI. Poate duce la agravarea unor boli preexistente, dar afectează serios și sănătatea mintală. Medicii au descoperit că un nou timp de stres are o legătură directă cu starea psihică.
Pandemia de coronavirus și restricțiile asociate, iar acum războiul din Ucraina care a dus la creșterea prețurilor la alimente și la facturi mari la energie au creat o stare enormă de presiune pentru milioane de persoane. Medicii spun că tot mai mulți oameni se confruntă cu „stresul financiar“.
Afectează starea psihică
Psihologii spun că probleme financiare afectează din ce în ce mai mult sănătatea mintală. Un studiu efectuat în Slovacia arată clar o legătură între lipsa banilor și stările de anxietate.
„Casele reci, facturile mari la energie și stresul financiar asociat afectează negativ bunăstarea mintală, provocând anxietate, stres, depresie, izolare socială, probleme cu drogurile, alcoolul și un comportament suicidar.
Cercetările au arătat că că 89% dintre persoanele cu facturi la energie majorate au avut simptome de stres și anxietate, iar 66% dintre acestea s-au simțit deprimate“, explică psihologul Patrícia Gajdosociova, autorul studiului.
Acest tip de stres este definit în termeni medicali „o afecțiune care este rezultatul unor evenimente financiare și/sau economice care creează anxietate, îngrijorare sau un sentiment de penurie și este însoțită de un răspuns fiziologic la stres“.
Și cercetătorii de la Universitatea Yale susțin că problemele cu banii generează o stare de stres care afectează sănătatea psihică. Un studiu la care au participat 1.000 de persoane care aveeau datorii a arătat că acestea au dezvoltat stări de anxietate, s-au izolat, au avut insomnii și chiar tentative de suicid, potrivit healthline.com.
Alte efecte ale stresului
Stresul prelungit poate afecta și sistemul imunitar. Când nivelul cortizolului (hormonul de stres n.red.) crește, organismul devine mai sensibil în fața infecțiilor respiratorii. În concluzie cine este stresat, răcește mai des. În plus, tot din cauza excesului de cortizol, rănile de vindecă mai greu.
O altă problemă generată de stres este creșterea în greutate. Sunt persoane care atunci când sunt stresate au tendinţa să mănânce mult mai mult. Pofta permanentă de dulciuri este un simptom al stresului. Alimentele dulci ajută creierul. Persoanele stresate mănâncă dulciuri, deoarece se simt mai bine.
Stresul duce și la tulburări de somn, dar și la boli de inimă. Oamenii de știință au arătat că există o asociere între stresul de lungă durată și infarctul miocardic.