Un nou supercontinent. Se formează o dată la „câteva sute de milioane de ani.” Cum este posibil

Un nou supercontinent. Se formează o dată la „câteva sute de milioane de ani.” Cum este posibil

Un nou studiu arată că toate continentele Pământului se vor lovi unul de celălalt și vor forma un nou supercontinet. Acest lucru se întâmplă la fiecare 600 de milioane de ani.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Curtin, publicat în National Science Review, care prezintă viitorul geologic pe termen mediu al planetei noastre, a descoperit că toate continentele Pământului se vor lovi unul de celălalt și vor forma un nou contiment, fenomen extrem de rar.

„În ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au unit într-un supercontinent la fiecare 600 de milioane de ani, ceea ce este cunoscut sub numele de ciclul supercontinentului”, a spus Chuan Hung într-un comunicat de presă. „Asta înseamnă că actualele continente se vor reuni din nou peste câteva sute de milioane de ani”, a continuat Hung.

Cercetătorii s-au ajutat de modelarea geodinamică 4D a plăcilor tectonice ale Pământului pentru a afla diferența dintre supercontinentele formate anterior. Introversia este unul dintre cele două modele principale și are loc atunci când continentele se închid în jurul unui ocean intern care s-a format când supercontinentul anterior s-a destrămat. A doua parte este extroversiunea, în care continentele se închid în jurul unui fost superocean exterior.

Ne puteți urmări și pe Google News
Avem musafiri! Un obiect misterios ascuns în întuneric ne dă târcoale. Ce spun astronomii despre noua descoperire

25/05/2020 Ilustración artística del Planeta Nueve POLITICA EUROPA ESPAÑA INVESTIGACIÓN Y TECNOLOGÍA CC BY-SA 4.0

Cum se va forma noul supercontinent

Studiul a aflat că puterea litosferei oceanice determină ce formă de asamblare va avea loc și de aici au ajuns la concluzia că extroversiunea va fi responsabilă pentru următorul supercontinent. Fostul superocean este Pacificul, anterior superoceanul Panthalassa, iar fostul continent este Pangea.

„Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de oceanele Atlantic și Indian) atunci când America se va ciocni cu Asia. Se așteaptă, de asemenea, ca Australia să aibă un rol în acest eveniment important pe Pământ, ciocnindu-se mai întâi cu Asia și apoi conectând America și Asia odată ce Oceanul Pacific se va închide”, a spus Huang.

Cu toate astea, cercetătorii nu au aflat cu exactitate când va apărea noul supercontinent sau cum se va produce. Nu se știe dacă el va fi diferit de supercontinentele anterioare, potrivit futurism.com.