Evenimentul Zilei > Justitie > Un nou scandal cutremură din temelii DNA. Înregistrări expozive despre abuzurile din Justiție
Un nou scandal cutremură din temelii DNA. Înregistrări expozive despre abuzurile din Justiție

Un nou scandal cutremură din temelii DNA. Înregistrări expozive despre abuzurile din Justiție

Procurorul Ciprian Man, cel care și-a câștigat „faima” pentru abuzurile comise la DNA Oradea, a fost înregistrat când negocia și condiționa închiderea unui dosar de retragerea unei declarații de martor.

Jurnaliștii de la Lumea Justiţiei notează că Ciprian Man a fost înregistrat în timp ce negocia și condiționa închiderea unui dosar de retragerea unei declarații de martor dată în instanță.

Concret, este vorba despre înregistrări realizate chiar în sediul DNA Oradea, care au fost prezentate joi seară, 11 iulie 2019, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, de jurnalistul Adrian Călin. Ciprian Man a fost înregistrat în cursul lunii octombrie 2018 de una dintre victimele sale. Și anume procurorul Gligor Sabău, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, fost coleg cu Man și fost șef al lui Man.

În dezvăluirile prezentate de sursele citate se face referire la faptul că Ciprian Man a fost surprins în timp ce îi cerea lui Gligor Sabău să își retragă declarația pe care o dăduse la Curtea de Apel Timișoara.

Astfel, procurorul Gligor Sabău fusese audiat la CA Timișoara în calitate de martor în dosarul în care Ciprian Man i-a trimis în judecată pe fostul șef al Poliției Române Liviu Popa și pe judecătorul Ovidiu Galea, dosar soldat cu achitări în serie .

Inițial, Gligor Sabău dăduse o declarație favorabilă DNA în 2016, dar după un an acesta și-a retras declarația dată la DNA, în instanța, la Curtea de Apel Timișoara.

Ciprian Man l-a chemat la DNA pe fostul sau coleg, cerându-i să își retragă declarația de la Curtea de Apel Timișoara în schimbul soluției de clasare în dosarul de mărturie mincinoasă. În cele din urmă, Gligor Sabău a acceptat înțelegerea propusă de Man, doar pentru a evita din nou coșmarul prin care trecuse cu câțiva ani înainte, însă, foarte important, l-a înregistrat pe procurorul DNA, mai scris sursa citată.

Procurorul Ciprian Man, împreună cu comisarul DNA Marius Ile, au plănuit mai multe variante de lucru. Cum ar fi spre exemplu aceea că Gligor Sabău să dea o declarație notarială prin care să arate că își retrage declarația de la Curtea de Apel Timișoara. De asemenea, același Ciprian Man i-a explicat lui Gligor Sabău că poate să trimită la Curtea de Apel Timișoara un memoriu, însoțit de declarația dată inițial la DNA, prin care să înștiințeze instanța că își retrage declarația dată în față judecătorilor. La fel, totul să fie făcut din proprie inițiativa. Și nu doar atât, însă Ciprian Man i-a oferit lui Gligor Sabău posibilitatea de a studia dosarul lui Liviu Popa în care dăduse declarația favorabilă DNA, și să o copieze, deși acesta nu avea calitatea de suspect sau inculpat.

Procurorul Gligor Sabău a formulat deja plângere penală împotriva lui Man la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în care a explicat că s-a simțit constrâns și amenințat să își retragă declarația, așa cum cerea procurorul DNA.

Puteți citi AICI stenogramele discuțiilor dintre procurorul Ciprian Man și procurorul Gligor Sabău, din sediul DNA Oradea. Înregistrările audio pot fi ascultate AICI

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.