Un nou proces blochează Statul să-i ia casa lui Iohannis

Un nou proces blochează Statul să-i ia casa lui Iohannis

Demersurile Fiscului sibian de a radia dreptul de proprietate al familiei Iohannis pentru cea mai valoroasă casă a familiei prezidențiale au fost zădărnicite

Din SUA, Rodica Baștea – care deținea jumătate din imobilul cu pricina – a deschis două procese care au blocat cartea funciară.

„Deoarece instituția noastră a fost înștiințată de către biroul notarial individual că a intervenit o notificare din partea unui presupus moștenitor referitor la o acțiune în instanță, având ca obiect constatarea nulității certificatului de moștenitor (…) procedura succesorală se poate suspenda în cazul în care moștenitorii sau alte persoane interesate prezintă dovada că s-au adresat instanței de judecată pentru stabilirea drepturilor lor”. Astfel explică reprezentanții ANAF-ului de ce Fiscul sibian nu a reușit, până acum, să devină proprietar al imobilului din centrul Sibiului, pe care familia prezidențială l-a pierdut irevocabil în noiembrie anul trecut. Procesul a stârnit interesul public, având în vedere că judecătorii de la Brașov au stabilit că jumătate din imobilul respectiv a fost dobândit de Klaus Iohannis și soția sa în baza unui certificat de moștenitor anulat în 2005. Motivul anulării de către instanță a fost acela că certificatul de moștenitor a avut la baza redactării sale acte neconforme cu realitatea.

FOTO: Carmen si Klaus Iohannis

O parte a res pectivei clădiri a fost închiriată de familia prezidențială unei bănci, pentru aproximativ 320.000 de euro (chirii încasate în ultimii 15 ani).

Time-out pe termen lung înainte de ultimul pas

Pentru a radia dreptul de proprietate al familiei Klaus și Carmen Iohannis și al Rodicăi Baștea, Fiscul sibian mai avea de întocmit un certificat de moștenitor legal (o succesiune vacantă) la un cabinet notarial. Certificatul nu a mai putut fi întocmit și depus la Cadastru, deoarece Rodica Baștea a deschis două procese la Tribunalul Sibiu, care au fost notate în cartea funciară. Acțiunile au ca obiect „succesiunea” și sunt îndreptate împotriva Statului Român prin Ministerul Finanțelor și Primăria Sibiu.

Familiile locatare care s-au luptat pentru casa obținută ilegal de familia Iohannis se tem că aceste acțiuni nu au decât rostul de a amâna preluarea casei de către Stat de la familia prezidențială. „Una dintre repercusiuni este că nu se mai poate face nimic în cărțile funciare pentru că sunt blocate de noile procese. Vă dați seama, dacă se pun în mișcare acțiunile acestea o să dureze, iarăși, ani. Uite așa, mai trec încă 17 ani, atât cât au ținut primele procese”, spune Adrian Antonescu, unul dintre cei care au cumpărat un apartament în casa pe care, mai apoi, a ajuns proprietară familia Iohannis.

Cine e Rodica Baștea?

Rodica Baștea este cea care a moștenit averea soțului său decedat, Ioan Baștea, alături de care a emigrat în SUA după 2000. Ioan Baștea, alături de soția și soacra președintelui României, au preluat casa din centrul Sibiului, în baza certificatului de moștenitor întocmit pe 1 iunie 1999 și anulat în 2005. Tot pe 1 iunie 1999, soții Iohannis au mai cumpărat jumătate din proprietatea lui Ioan Baștea pentru suma de 50 de milioane de lei vechi. Acum, una dintre bănuielile celor care s-au trezit că, de fapt, locuiesc în casa lui Iohannis este că noile procese „bat departe”. Mai precis, că Rodica Baștea dorește să anuleze certificatului de vacanță succesorală, prin care Statul Român a stabilit că familia Ghenea (ultimii proprietari cerți ai casei, în anii ’60) nu mai are moștenitori, iar averea trece în proprietatea statului.