Evenimentul Zilei > International > Un nou pericol planează asupra omenirii: „Este o certitudine biologică”. OMS se pregătește pentru tot ce-i mai rău
Un nou pericol planează asupra omenirii: „Este o certitudine biologică”. OMS  se pregătește pentru tot ce-i mai rău

Un nou pericol planează asupra omenirii: „Este o certitudine biologică”. OMS se pregătește pentru tot ce-i mai rău

Întreaga planetă se află în fața unui nou pericol. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a lansat un apel către ceilalți reprezentanți ai instituției pe care o conduce, prin care solicită consolidarea acesteia. Miniștrii Sănătății și Finanțelor aflați la reuniunea G20 de duminică, 31 octombrie, au discutat despre provocarea în fața căreia se află omenirea.

„La un moment dat”, planeta se va confrunta cu un nou virus. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că acesta nu va putea fi controlat, motiv pentru care a cerut reprezentanților instituției pe care o conduce să asigure o „consolidare” a acesteia. Nu este un mit, ci o certitudine biologică, a subliniat șeful OMS.

Un virus de nestăpânit amenință omenirea

Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat, într-o ședință susținută în cadrul G20, la care au participat și miniștrii Sănătății și Finanțelor din statele participante, să ia lecții din actuala pandemie de coronavirus astfel încât omenirea să fie pregătită pentru ce rezervă viitorul.

Planeta va avea nevoie de o instituție OMS „consolidată, împuternicită şi finanţată în mod durabil”. Printre soluțiile oferite de directorul general al instituției se numără un nou mecanism financiar, care ar putea s asigure un răspuns rapid la pandemii și o guvernare mai eficientă, mai responsabilă.

„Este o certitudine biologică”

„Este o certitudine biologică faptul că, la un moment dat, va apărea un alt virus pe care pur şi simplu nu îl vom putea stăpâni”, a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în ședința cu miniștrii Sănătății și Finanțelor.

În acest context, Ghebreyesus a solicitat liderilor statelor participante la G20 să sprijine înființarea unui Consiliu de finanțare a amenințărilor cu privire la sănătate și semnarea unui acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, privind pregătirea și răspunsul la pandemii, potrivit Antena3.

În altă ordine de idei, în urmă cu câteva zile, unul dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca a lansat un avertisment crunt tot în acest sens. Virusul care amenință globul pământesc ar fi mai agresiv decât SARS-COV-2, potrivit cercetătoarei Sarah Gilbert. Este vorba despre Nipah, doar că acest virus nu este unul nou.

Totuși, „dacă ar apărea o variantă Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o dată cu un virus extrem de transmisibil și cu o rată a mortalității de 50%”, a spus cercetătoarea Sarah Gilbert.