Un nou cutremur în Gorj. A avut o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter. Peste 600 de replici în ultimele zile

Un nou cutremur în Gorj. A avut o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter. Peste 600 de replici în ultimele zileSursa: Facebook Carmen Elena Nădrag

Un nou seism s-a produs în această seară în județul Gorj. Cutremurul a avut o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter. Până acum au avut loc peste 600 de replici, iar specialiștii spun că activitatea seismică în zonă este în continuare ridicată.

Un nou cutremur s-a produs, în această seară, în județul Gorj. Potrivit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) seismul a avut o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter.

Până acum au avut loc peste 600 de replici ale cutremurului de marți, care a avut o intensitate de 5,7 grade pe scara Richter. Această nouă replică a semănat din nou panică printre locuitorii din Târgu Jiu. Unii dintre ei au ales să plece din oraș și să locuiască la rude în această perioadă.

Se așteaptă noi replici

Specialiștii spun că este posibil ca, în zilele următoare, să mai fie înregistrate replici cu o magnitudine de 3-4 grade pe scara Richter.

„Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, au avut loc trei replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 grade. În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie”, a transmis INFP.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență le-a transmis oamenilor din zonă să rămână calmi. „Este foarte important ca populația să nu intre în panică și să respecte regulile. Să se protejeze. În momentul producerii unui cutremur să se așeze sub o masă, sub o grindă și, cel mai important, să nu iasă din locuințe“, a declarat Raed Arafat într-o intervenție la Antena 3.

O enigmă pentru specialiști

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au declarat că cele două cutremure, petrecute luni și marți în zona Olteniei, au fost o surpriză. Zona este una seismică cunoscută, dar care de-a lungul timpului a avut o activitate slabă sau moderată.

„A fost cea mai mare activitate seismică din ultimii 200 de ani de când se fac măsurători. A fost un șoc dublu pentru că au fost două cutremure. Acum 80 de ani, în 1943 a mai avut loc un cutremur cu o magnitudine de 5,2. Este clar că ultimele evenimente vor schimba harta seismică și vom avea în vedere că este posibil să se producă cutremure mai mari. Zona nu va deveni o nouă Vrancea, dar este posibil să se producă în viitor cutremure de peste 6 grade, maxim 7 grade“, au anunțat reprezentanții INFP.

Ne puteți urmări și pe Google News