Peste un milion de persoane s-au adunat ieri in Piata Caglayan, din Istanbul, pentru a sustine laicitatea statului, pe fondul disputei tensionate izbucnite intre guvern si Armata, ca urmare a alegerilor prezidentiale in care candidatul cu cele mai mari sanse, ministrul de externe Abdullah Gul, este considerat drept prea inclinat catre valorile religioase.
„Turcia este si va ramane laica”, „Nici sharia (sistemul de justitie bazat pe preceptele Coranului si Hadithei - n.n.), nici lovitura de stat!”, au scandat manifestantii, arborand drapele nationale si portrete ale fondatorului statului modern turc, Mustafa Kemal Ataturk.
Manifestatia are loc dupa un alt miting de amploare la care, in urma cu doua saptamani, au participat peste 1,5 milioane de persoane. Sloganurile prolaice ale demonstrantilor au fost amestecate cu proteste la adresa premierului Recep Tayyip Erdogan, fost militant islamist, al carui guvern conservator a fost criticat dur de Armata pentru ca ar incerca sa puna in pericol laicitatea tarii prin impunerea lui Gul ca presedinte.
Ministrul de externe, care urmeaza sa fie ales de parlamentul dominat de Partidul de guvernamant Justitie si Dezvoltare, a refuzat sa-si retraga candidatura in pofida avertismentului generalilor.
Armata turca, aparatoarea si garantul laicitatii statului, este autoarea a trei lovituri de stat in istoria moderna a Turciei, interventiile din 1960, 1971 si 1980 vizand indepartarea influentei religioase asupra vietii politice a tarii.
Ultima demonstratie de forta a militarilor turci dateaza din 1997, cand generalii au determinat demisia primului guvern proislamist al tarii.
Vineri, dupa ce prima runda de vot a prezidentialelor a esuat, Statul Major al Armatei si-a anuntat hotararea de a apara laicitatea statului „in care acest lucru va deveni necesar”.