Raytheon Technologies. Un mic laborator din Cambridge, transformat în cea mai mare companie aerospațială din lume

Raytheon Technologies. Un mic laborator din Cambridge, transformat în cea mai mare companie aerospațială din lume compania Raytheon sursa foto wikimedia.org

În 1922, la etajul al treilea liber al unei clădiri din Cambridge, Massachusetts, fondatorii a ceea ce era în esență un start-up tehnologic au folosit cretă și sfoară pentru a trasa amprenta primului lor laborator.

În acele limite modeste, antreprenorii au „plantat semințele” a ceea ce avea să devină compania Raytheon, punând în mișcare o poveste de un secol de excelență în tehnologie, inovare și adaptare continuă. 

Această călătorie continuă astăzi prin Raytheon Technologies, o companie a cărei moștenire colectivă de inovații definitorii de epocă se întinde pe trei secole.

„La Raytheon Technologies, fondatorii noștri au fost pionieri în adevăratul sens al cuvântului, creând o moștenire incredibilă care a modelat transportul aerian, apărarea globală și explorarea spațială”, a declarat Greg Hayes, președinte și CEO al Raytheon Technologies. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu mai mult de trei secole de istorie combinată, avem o moștenire bogată construită pe inovație și viziune pentru viitor.”

Primele zile ale companiei Raytheon

Raytheon Company, cunoscută inițial sub numele de American Appliance Company, a fost înființată la 7 iulie 1922, lângă Massachusetts Institute of Technology, de Laurence Marshall, inginer și om de afaceri; Dr. Vannevar Bush, care avea să devină decan al Școlii de Inginerie a MIT și consilier științific al președintelui Roosevelt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; și Dr. Charles G. Smith, un om de știință genial.

Numele Raytheon, este o combinație de franceză veche și greacă care însemna „lumina zeilor”.

Multe întreprinderi iau avânt la început și apoi eșuează. Dar Raytheon Company și-a consolidat succesul inițial, reunind acele elemente fondatoare într-o identitate care avea să evolueze și să crească în mod repetat în deceniile următoare.

„Micul motor care a devenit mare”

Spiritul companiei este surprins succint într-o fotografie din anii 1930 care îl arată pe Marshall apucând mânerul unui telefon. Ascunsă dedesubt, pe un raft, se află o copie a cărții „The Little Engine That Could” - un simbol al atitudinii „pot face” care a propulsat compania de-a lungul istoriei sale.

Există, de exemplu, povestea de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial despre cum genialul inginer-șef al Raytheon, Percy Spencer, și-a dat seama cum să producă în masă magnetroni, inima radarului, care erau extrem de necesari pentru efortul de război. 

Descoperirea a transformat o companie cunoscută mai ales pentru tuburile radio într-una care a devenit sinonimă cu sistemele complexe de radar și ghidare. 

Extinderea ariei de producție

Spencer a inventat și primul cuptor cu microunde din lume. Compania Raytheon l-a numit Radarange și, dintr-o dată, compania a intrat în domeniul aparatelor electrocasnice. În această perioadă de reînnoire au apărut, de asemenea, întreprinderi comerciale în domeniul editării manualelor educaționale, explorării petroliere, construcțiilor industriale și în industria aeronautică.

Compania Raytheon a avut o contribuție majoră la realizarea tehnologică emblematică a secolului XX, furnizând computerul care a ghidat astronauții de pe Apollo 11 spre Lună.

Alte părți ale companiei Raytheon Technologies de astăzi au sprijinit, de asemenea, această misiune, contribuind cu echipamente de comunicații, celule de combustibil, controale de mediu și costume spațiale.

La sfârșitul Războiului Rece, Raytheon Company a schimbat din nou strategia, dezvoltând sisteme de apărare, securitate și aerospațiale de renume mondial, cum ar fi sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot, radarele de avertizare timpurie cu rețele fazate care au contribuit la menținerea păcii.

Compania a realizat această performanță de inovare continuă prin atragerea și păstrarea talentelor, prin încurajarea diversității de gândire și a ideilor noi și, de asemenea, prin achiziționarea de întreprinderi precum E-Systems, Texas Instruments Defense și Hughes Defense. Acestea și alte organizații tehnologice similare au adăugat propria lor moștenire bogată de inovație, de la utilizarea primului e-mail de rețea și a semnului „@” ca parte a unei adrese de e-mail până la expertiza de nivel mondial în domeniul securității cibernetice.

Raytheon Technologies: Avansarea la limita inovației

În 2020, Raytheon Company s-a reînnoit încă o dată, unindu-se cu activitățile aerospațiale ale United Technologies Corporation pentru a forma Raytheon Technologies, cea mai mare companie aerospațială din lume. Raytheon Technologies are în prezent aproximativ 174 000 de angajați, dintre care 58 000 de ingineri, iar amprenta sa fizică include 235 de unități de producție, fabricare și revizie din întreaga lume, o cale lungă de la acel laborator modest din Cambridge.

Astfel, în timp ce tehnologiile au evoluat - concentrându-se în prezent pe domenii precum avionica, securitatea cibernetică, energia dirijată, propulsia electrică, hipersonica și fizica cuantică - ceea ce nu s-a schimbat este dorința companiei de a realiza inovații definitorii.

Astăzi, această dorință este evidentă în activitatea cercetătorilor, inginerilor și a altor inovatori care folosesc investițiile în cercetare și dezvoltare de 7,2 miliarde de dolari și cele 52 000 de brevete ale companiei pentru a face transportul aerian mai sigur, mai durabil și mai conectat, sistemele de apărare mai inteligente și tehnologiile spațiale mai agile și mai dinamice, notează RTX.