Un mesaj RO-ALERT i-a bulversat pe mulți români. Nimeni nu a înțeles de ce a fost trimis populației

Un mesaj RO-ALERT i-a bulversat pe mulți români. Nimeni nu a înțeles de ce a fost trimis populației Sursa: Roalert.ro

Vineri, 30 septembrie, în jurul orei 21:30, toți românii posesori de smarphone-uri au primit pe telefoane un mesaj RO-ALERT în care Poliția semnala dispariția unui copil de 13 ani din Galați.

După trimiterea antenționării RO-ALERT, pagina de internet a Poliției Române a colapsat, fiind accesată de un număr mare de cetățeni, nedumeriți de acest avertisment, asta pentru că până acum mesaje RO-ALERT erau trimise în cazul unor fenomene meteo extreme și care vizau cetățenii aflați în perimetrul respectiv, restricții COVID-19 ori prezența animalelor sălbatice în zone locuite de oameni.

Sursa: Româniatv.net/ Copil dispărut din Galați

Mesaj RO-ALERT trimis de Poliție după dispariția unui copil

„La data de 30 septembrie 2022, ora 16.30, poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Galaţi au fost sesizaţi de către o femeie, din municipiul Galaţi, despre faptul că, în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 12.30, fiul său vitreg, Druţu Angelin George, de 13 ani, a plecat de la domiciliu, în urma unei discuţii telefonice avute cu tatăl său, aflat în străinătate, şi nu a mai revenit.

Sursa: Româniatv.net/ Copil dispărut din Galați

În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că minorul a cumpărat un bilet de tren din gara CFR Galaţi şi s-a urcat în trenul cu destinaţia Bucureşti. A fost recunoscut de mama sa, în urma vizionării înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere”, a explicat Poliţia Română într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a lansat sistemul RO-ALERT Copil dispărut

Astfel, populația țării va fi anunțată când dispare un minor. Mesajul de alertă va cuprinde și semnalmentele copilului dispărut, pentru ca acesta să poată fi identificat. Doar în ultimul an, peste 7000 de dispariții ale minorilor au fost semnalate la Poliție. Guvernul a lansat în luna mai sistemul RO-ALERT Copil dispărut. Alegerea datei de lansare nu a fost întâmplătoare. Pe 25 mai este Ziua Internațională a Copilului Dispărut.

Potrivit World Vision România, un ONG care apără drepturile copiilor, principalele cauze ale dispariției minorilor sunt abuzurile la care sunt expuși, cu precădere abuzurile de natură sexuală. Potrivit sursei citate, în anul 2021, Poliția a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz îndreptate împotriva copiilor.

Statistică îngrijorătoare

80% dintre declarațiile acestor copii se dovedesc a fi reale și de cele mai multe ori agresorii provin din familie sau cercul de apropiați.

„Abuzurile și violența sexuală împotriva copiilor sunt subiecte grele despre care trebuie să avem curajul să discutăm public de la cel mai înalt nivel de decizie al executivului. Faptul că astăzi avem numărul unic pentru copii 119 este un pas major de a scoate la lumină acest fenomen, însă nu suficient. Prevenirea, combaterea și intervenția post-traumă trebuie să funcționeze efectiv de la firul ierbii, până la nivel de autorități centrale”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului.

Copiii mai aleg să părăsească domiciliu și pentru că se simt neglijați de părinți sau după o ceartă cu aceștia. În plus, minorii au tendința să plece de acasă dacă în familie există violență sau dacă se consumă alcool.

Mii de copii dispăruți

Potrivit unui comunicat de presă al IGPR, în perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliţiei Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind dispariţii de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.

Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 5.315 minori mai mari de 14 ani. Majoritatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referinţă, au fost rezolvate 7.572 de sesizări, se mai arată în comunicat.