Noul protocol modern de tratament este bazat pe cele mai noi studii internaționale. Acesta, spune dr. Virgil Musta, reduce semnificativ riscul ca boala să evolueze spre forme grave în cazul pacienții infectați cu SARS-COV 2. Altfel spus, se reduc semnificativ șansele bolnavilor de a dezvolta forme grave ale bolii, care să necesite terapia intensivă. Tratamentul se aplică deja la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul a explicat pentru Evz.ro că a participat la o serie de conferințe internaționale cu specialiști, în care a fost adus în discuție faptul că majoritatea deceselor înregistrate s-au dovedit a fi cauzate de coagularea sângelui în vasele sanguine de la nivelul plămânilor persoanelor afectate.

”Noi aplicam tratament antiviral în funcție de severitatea bolii. La aceste conferințe internaționale la care am participat, foarte mulți specialiști au adus în discuție faptul că mare parte din decesele pacienților cu COVID-19 au fost datorate coagulării sângelui la nivelul plămânilor. Apare o hipercoagulabilitate.

Mai exact, se fac tromboze la nivelul vaselor sanguine pulmonare mici, astfel că lipsa de oxigen se datora, în realitate, faptului că oxigenul nu mai putea fi transportat. Având în vedere aceste date, noi ne-am gândit să facem prevenție și am început să dăm pacienților, cât se poate de repede, anticoagulante.

Am stabilit, prin urmare, un protocol de tratament în acest sens. Cu cât se aplică mai repede terapia, cu atât este mai bună evoluția stării pacienților, iar aceștia nu mai ajung la terapie intensivă”, a explicat dr. Musta pentru Evz.ro.