Un leac miraculos din Evul Mediu a fost recreat de cercetători

Un leac miraculos din Evul Mediu a fost recreat de cercetători Cum putem avea un sistem imunitar sănătos și pregătit să lupte cu bacteriile. Sursa Foto: Dreamstime.com

Leac miraculos. De secole, oamenii au fost dispuși să plătească o avere pentru teriac. Trebuia să fie un antidot împotriva otrăvirii și să protejeze împotriva ciumei. Cu toate acestea, descoperirile oamenilor de știință de la Universitatea de Medicină din Wrocław arată că cel mai probabil nu a avut efectul de vindecare atribuit.

Teriacul, leac sau doar un placebo?

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Wrocław au reușit să reconstruiască faimosul teriac - un medicament cunoscut încă din antichitate și folosit în toată Europa până la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Se pare că a fost doar un placebo, dar unul bine promovat.

Proiectul comun al Universității de Medicină din Wrocław și al Universității din Wrocław privind reconstrucția vechilor medicamente poloneze se apropie de final. Oamenii de știință și-au stabilit scopul de a reproduce medicamentele folosite în secolele XVI-XVIII pe teritoriul Commonwealth-ului Polono-Lituanian de atunci și de a le testa puterea terapeutică a acestui leac.

Teriacul-un leac medieval miraculos. https://www.umw.edu.pl/

Teriacul-un leac medieval miraculos.

Ca parte a acestui proiect unic, a fost necesară căutarea în vechile jurnale poloneze, scrisorile, jurnalele și notițele private ale farmaciștilor disponibile în arhive pentru a găsi rețetele folosite în acestea. Această parte a proiectului a fost gestionată de echipa Institutului Istoric al Universității din Wrocław. Reconstituirea și analiza ulterioară a medicamentelor recreate a fost sarcina cercetătorilor de la Departamentul și Departamentul de Farmacognozie și Medicină a Plantelor al Universității de Medicină din Varșovia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mierea sălbatică, un ingredient al teriacului

„Pe parcursul a peste doi ani de proiect, am recreat aproximativ 25 de tipuri diferite de rețete. Am încercat să obținem doar ingrediente originale, iar dacă era absolut imposibil, să folosim înlocuitori folosiți în epocă. În trecut, și farmaciștii au avut probleme în obținerea unor produse, la fel ca și noi. Mai mult, rețetele erau complicate, uneori erau necesare zeci de ingrediente pentru a produce un singur medicament. Scopul nostru a fost, de asemenea, să rămânem la tehnologiile vechi pentru a recrea procesul de producție a medicamentelor cât mai fidel posibil,”

Mierea era baza

S-ar părea că în epoca internetului puteți cumpăra orice, dar oamenii de știință au trebuit să depășească multe dificultăți. Rețetele vechi includeau produse din specii care sunt protejate în prezent, cum ar fi vipera sau cele excluse din comerțul legal - un exemplu în acest sens sunt drogurile narcotice. Unele dintre ele pur și simplu nu au putut fi obținute și trebuiau folosiți înlocuitori. Atenția la fiecare detaliu trebuia neapărat asociată cu costurile pentru acest leac.

Unul dintre ingredientele populare ale vechilor medicamente poloneze a fost mierea. Cu toate acestea, oamenii de știință nu l-au putut cumpăra pur și simplu într-un magazin sau într-o stupină obișnuită, deoarece este un produs complet diferit de cel pe care l-au întâlnit strămoșii noștri. Pentru nevoile proiectului s-au achiziționat 10 kg miere de albine, obținută de la albine sălbatice și stors din fagure. O astfel de miere are proprietăți diferite și chiar altă consistență decât cea din stupinele moderne. Și, de asemenea, un preț mult mai mare.

Teriacul, antidot contra otrăvii

Leac miraculos. Recrearea teriacului, care conține 71 de substanțe diferite, a fost o mare provocare pentru farmaciștii din Wrocław. A meritat, printre altele, datorită reputației de care s-a bucurat acest medicament timp de multe secole. A fost un adevărat „best seller” medicinal în mai multe epoci în toată Europa - din antichitate până în secolul al XVIII-lea.

Oamenii cheltuiau oricât

În primul rând, a fost recomandat ca antidot pentru otrăvire, dar în timpul epidemilor importanța sa a devenit deosebit de importantă - se credea că protejează împotriva bolilor și a morții. Așa că, atunci când a venit „ciuma”, oamenii erau gata să cheltuiască oricât pe teriak. Cu toate acestea, doar câțiva și-l puteau permite, deoarece prețurile sale erau uimitoare. Doar farmaciștii autorizați au fost implicați în producție. Cel mai apreciat a fost teriacul venețian, a cărui rețetă era considerată exemplară. Datorită sistemului de licențiere, producția acestui medicament s-a răspândit și în Polonia.

Ineficacitatea teriacului a fost confirmată experimental

Farmaciştii din Wrocław și-au bazat reconstrucţia teriacului pe prescripţia unui farmacist autorizat din Toruń, scrisă în 1630, a cărei utilizare practică a fost confirmată istoric. Rețeta din vremurile de dinaintea lui Linneu, când în farmacie nu exista o nomenclatură unificată, era un puzzle. Dr. Danuta Raj subliniaza ca farmaciștii foloseau adesea propriile abrevieri, iar o substanță poate avea denumiri diferite, în functie de regiune sau chiar de autor. „Din fericire, am reușit să descifrăm notițele farmacistului Toruń, să obținem majoritatea ingredientelor originale, să le suplimentăm pe cele lipsă cu înlocuitori din acea perioadă și să recreăm teriacul. Tot ce rămâne este să confirmăm experimental ineficacitatea lui, prezisă teoretic”.

Teriacul nu are efecte terapeutice, narcotice sau toxice

„Conținutul de compuși activi nu indică efecte terapeutice, narcotice sau toxice,” spune dr. Danuța Raj. „Se pare că, deși i s-au atribuit proprietăți neobișnuite, dozare strictă sigură și numeroase contraindicații, de fapt nu a ajutat, dar nici nu dăuna. Cu toate acestea, ar putea acționa ca un placebo, a cărui putere a fost sporită de popularitatea enormă a rețetei și de utilizarea ingredientelor extrem de sofisticate”.

Dr. Danuta Raj adaugă că medicamentele mai moderne s-ar putea baza în principal pe efectul placebo. De exemplu, elixirul Proprietatis Paracelsi, care a fost extrem de popular mai ales în secolele al XVI-lea și al XVII-lea în cele mai înalte cercuri, inclusiv în curtea regală, ca preparat preventiv, deoarece se credea că ajută la menținerea organismului în stare bună. De asemenea, trebuia să fie eficient împotriva viermilor. Rezultatele cercetărilor efectuate până acum de echipa Departamentului și Departamentului de Farmacognozie și Medicină a Plantelor din cadrul Universității de Medicină din Varșovia nu confirmă speranțele puse în pregătirea medicilor moderni. Dezamăgire?

Prima recreere cu fidelitate a teriacului, leac miraculos

„În ciuda constatărilor noastre privind eficacitatea medicamentelor reconstituite, trebuie apreciate aptitudinile practice ale foștilor farmaciști. Erau într-adevăr foarte calificați; dovedeau o măiestrie de înaltă clasă care impune respect,”spune dr. Danuța Raj. „Farmacistul s-a bucurat pe merit de respect social, iar însăși funcționarea farmaciilor în secolul al XVII-lea se baza pe reglementări stricte. Acestea nu erau doar standuri de medicamente, ci întreprinderi înfloritoare în care cunoștințele erau transmise din generație în generație.

„Ne-am uitat mai atent la anumite produse”

Pe baza cercetărilor noastre de reconstrucție, nu se poate concluziona că în fiecare caz aceste cunoștințe au fost inutile. Cu toate acestea, multe boli pot fi tratate. În proiectul nostru, ne-am uitat mai atent la anumite produse. Am arătat indirect că nu există leacuri pentru toate, iar prețul mare nu poate fi legat decât de modă și marketing bun. Exact la fel ca azi. Nici în farmaciile de astăzi nu lipsesc medicamentele care funcționează doar pe principiul placebo, care, susținute de publicitate, încă se vând”.

Teriacul a făcut deja obiectul cercetărilor oamenilor de știință moderni, dar echipa Universității de Medicină din Wrocław este singura din lume care l-a recreat cu fidelitate, unu la unu, în conformitate cu procedurile epocii.