Evenimentul Zilei > International > Un land german amenință părinții cu „confiscarea” copiilor pentru a combate COVID-19
Un land german amenință părinții cu „confiscarea” copiilor pentru a combate COVID-19

Un land german amenință părinții cu „confiscarea” copiilor pentru a combate COVID-19

Landul german Saxonia i-a anunțat pe părinți că, în ultimă instanță, copiii fără formulare de „confirmare a sănătății”, semnate zilnic, vor fi luați din clase și puși sub custodia autorităților.

Ulterior, ca urmare a unui val de indignare, guvernul landului a revenit asupra amenințării de „confiscare” a copiilor, scrie LifeSiteNews.

„Confirmarea sănătății” este un formular care trebuie semnat zilnic de părinți și care arată că nici copilul, nici vreun alt membru al familiei nu prezintă simptome de COVID-19.

„Dacă nu vă supuneți măsurii, școala va fi obligată în cele din urmă să facă apel autoritățile de ordine publică – mergând până la luarea copilului dvs în custodie”, arată autoritățile landului Saxonia într-o scrisoare datată 16 mai și adresată părinților de copii din clasele primare și celor din școlile pentru elevii cu dizabilități.

Potrivit scrisorii, înainte de escaladarea situației prin sesizarea autorităților, părinții erau somați „să vă luați copiii din fața școlii imediat”, dacă nu aveau formularul semnat la zi.

În cazul în care părinții nu se putea conforma acestui ultimatum, copiii erau luați în custodie de stat.

Scrisoarea a provocat o furie uriașă pe rețelele sociale. Cum Saxonia se află în partea de răsărit a Germaniei, mulți cetățeni au scris că se simt ca și cum s-ar fi întors în timp în fosta RDG comunistă. În acea perioadă, copiii celor considerați „dușmani ai statului” erau luați în custodia regimului și dați spre adopție.

Autoritățile landului au fost nevoite să dea înapoi și să declare că „luarea… în custodie” a fost o alăturare nefericită de cuvinte. Ceea ce dorea de fapt să spună scrisoarea, au explicat ele, era că se proceda la o separare temporară a copilului respectiv de restul colegilor de clasă, acesta fiind dus de exemplu într-o altă sală din clădire.

Un site special al guvernului landului, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări din partea publicului, a scos în data de 20 mai orice referire la posibilitatea „luării în custodie” a copiilor.

Dacă un copil manifestă simptome de coronavirus, „școlile sunt obligate să excludă copilul de la lecții și să cheme părinții să-l ia. Până când copilul este luat de părinți, el trebuie să fie dus și supravegheat în altă sală.”

Cu toate acestea, dacă copilul nu are o „confirmare de sănătate”, semnată zilnic de părinți, mai multe zile la rând, acest lucru poate, „în anumite circumstanțe, să fie și un semn al unor posibile probleme domestice, poate chiar neglijare, respectiv incapacitatea continuă sau repetată de a manifesta într-un mod grijuliu. În astfel de cazuri, serviciile de protecție a copilului pot fi sesizate în ultimă instanță.”