Un laborator din Apuseni, cunoscut pe trei continente

Un laborator din Apuseni, cunoscut pe trei continente

Analizele fizico-chimice făcute la Roşia Montană ne-au făcut cunoscuţi pe harta lumii. Unic în Europa, acest centru adună şi verifică probe din mine situate în ţări europene, asiatice şi africane.

Mineritul şi tehnologia pot reda României statutul de lider mondial. O demonstrează laboratorul fizico-chimic din Roşia Montană, unic în Europa, şi unul dintre puţinele din lume de o asemenea complexitate. Acest laborator, al cărui istoric este legat de Proiectul Roşia Montană, funcţionează astăzi ca o placă turnantă intercontinentală, analizând probe de minereuri de pe trei continente.

Lipsa analizelor a blocat activitatea minerilor

La mijlocul anilor ‘90 devenise evident că mina de aur din Munţii Apuseni nu mai era rentabilă. Compania de stat care o exploata nu avea nici tehnologia şi nici resursele financiare pentru identificarea filoanelor valorificabile. Diminuarea zăcământului impunea analize extrem de precise, iar România nu deţinea la acea oră niciun laborator de determinări fizico-chimice atât de performant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, înfiinţarea companiei miniere mixte Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) avea să readucă speranţelor celor care îşi vedeau periclitată existenţa odată cu închiderea minei de stat.

Cum speranţele nu ţin de foame, RMGC a pus în practică un plan de afaceri cu bătaie pe termen lung. Printre alte investiţii lansate a fost şi cea într-o facilitate industrială pentru analiza minereului şi certificarea datelor din studiul de fezabilitate.

300.000 de dolari, investiţi în cercetare

Unitatea a fost inaugurată în 1997. Majoritatea specialiştilor şi muncitorilor angajaţi în laborator au fost recrutaţi din regiune. Iar pentru administrarea investiţiei de 300.000 de dolari a fost cooptată corporaţia elveţiană SGS, cel mai mare furnizor de servicii de laborator din lume.

"În primii nouă ani de activitate, laboratorul a efectuat peste 180.000 de teste pe probe pentru mina locală. Echipamentele moderne şi experienţa dobândită au constituit premiza dezvoltării noastre ulterioare", îşi aminteşte managerul unităţii, Francisc Hidi, unul din primii cinci angajaţi.

Între timp mina de stat a fost închisă, Proiectul Roşia Montană nu a demarat, dar laboratorul a continuat să probeze efectele benefice ale prezenţei unui investitor serios în zonă.

Oportunitatea de afaceri iniţiată de RMGC a fost fructificată, în 2006, de o altă corporaţie străină, Campbell Brothers LTD. Al doilea mare furnizor modial de servicii de profil a integrat unitatea de la Gura Roşiei în reţeaua internaţională de laboratoare ALS. Grupul a fost atras de proximitatea unităţii de un proiect minier important, situat într-o zonă cu mare potenţial de explorare şi exploatare, garanţia că vor achiziţiona un activ performant şi certitudinile conferite României de statutul de ţară membră UE.

Laboratorul face analize pentru zeci de ţări

"Prezenţa în peste 50 de ţări a Grupului ALS ar fi putut să aducă şi relocarea laboratorului nostru. Nu rezolvi însă nimic doar mutându-te dintr-un loc în altul, mai ales când ţi-ai format o echipă stabilă. Compania australiană a contat pe românii din zonă", declară Francisc Hidi.

Faţă de perioada în care deservea strict compania minieră, laboratorul funcţionează astăzi ca un centru de analize. Efectuează de opt ori mai multe tipuri de analiză decât în anii de început şi procesează, zilnic, peste 2.500 de probe, din zeci de ţări de pe trei continente: Europa, Asia, Africa.

De aproape cinci ori mai mulţi angajaţi în 2011

Până în 2006, acesta avea 18 angajaţi. Astăzi are 80, majoritatea localnici sau din împrejurimile Roşiei Montane, iar salariul mediu lunar s-a dublat de la 400 la 800 de dolari.

"În acest tip de afacere investiţiile nu încetează, fiind nevoie permanent de upgradări pentru a asigura servicii de calitate. Clientul îşi poate urmări proba online, de la intrarea în laborator până la emiterea rezultatului", a mai subliniat şeful ALS Minerals România, adăugând şi că politica firmei este să se dezvolte cu forţă de muncă de pe plan local.

PROFITABIL

Cifră de afaceri -3 milioane de dolari în 2010

Centrul de determinări fizico-chimice, unic în Carpaţi, apare pe harta lumii alături de alte 300 de laboratoare din 50 de ţări. ALS Minerals România a realizat o cifră de afaceri de peste trei milioane de dolari în 2010, iar salariul mediu a crescut, în cinci ani, de la 400 la peste 800 dolari/lună. Pentru o localitate mică, de munte, în care şomajul depăşeşte 60%, aceasta este o performanţă din punct de vedere economic şi social, potrivit specialiştilor în domeniu.

Astăzi, la Roşia Montană există doi angajatori importanţi, RMGC şi ALS, care sunt şi principalii contributori la bugetul administraţiei locale. Numai comenzile lansate în 15 ani de RMGC au totalizat câteva sute de milioane de dolari şi au generat sute de locuri de muncă, iar prin atragerea firmei ALS, impactul proiectului îşi extinde aria de cuprindere: centrul de determinări fizico-chimice unic în Carpaţi. Citiţi şi:

  • Ionel Blănculescu: "Cei care nu-şi asumă riscuri în minerit sunt perdanţi" | VIDEO
  • Minele închise ale României ascund rezerve de 7 miliarde de dolari