Editura Evenimentul si Capital

Un jurnalist CELEBRU a dat lovitura în teatru! E director de televiziune și a scris o piesă care va stârni controverse

Autor: | | 0 Comentarii | 1063 Vizualizari

Vineri, 12 mai, „I Love Democracy”, după romanul „Fetiţa şi Ţigara” al francezului Benoit Duteurtre, are premiera la Teatrul Spiritual/Teatrul de pe Lipscani

Sorin-Lucian Ionescu, cunoscut jurnalist constănţean şi director general al televiziunii Neptun, este la prima experienţă de acest gen. A mai publicat o comedie - „Balamuc”, Editura Muntenia - în urmă cu un an.

telegrafonline.ro a realizat, pe această temă, un interviu cu autorul, interviu pe care-l redăm mai jos:

Reporter: De ce o dramatizare după un autor francez? Ce impact are în contemporaneitatea noastră?

S.L.I.: Un impact... uriaş! Romanul a apărut în Franţa după intrarea şi acolo în vigoare a Legii Antifumat, cu câţiva ani înaintea noastră. Scris cu oarecare simpatie pentru „bieţii'' fumători persecutaţi, el mai atinge două teme majore, acute, ale ultimelor decenii: terorismul internaţional (televizat) şi senzaţionalismul ieftin al presei. Ba, aş mai adăuga două: şubrezenia Justiţiei şi voracitatea avocaţilor. A unora! Cele trei planuri ale acţiunii - terorismul, interzicerea fumatului şi simulacrul actului de justiţie, toate relatate de televiziunile tabloide - se întrepătrund incredibil.

Reporter: De unde ideea de a dramatiza, de a vedea pe scenă un roman?

S.L.I.: Cartea a apărut la Editura Univers, s-a distribuit cu ziarul „Cotidianul“ - cel puţin, aşa am intrat eu în posesia ei. L-am citit dintr-o suflare (nici nu e prea „gros''...) şi m-am amuzat teribil, în ciuda tragismului personajului principal, Funcţionarul din Primărie. L-am citit dintr-o suflare şi mi l-am imaginat din prima clipă pe o scenă de teatru. Apoi - nu ştiu dacă imediat sau după ceva vreme - l-am rescris, la mine în grădină, o vară întreagă. Manuscrisul a stat vreo trei ani la dispoziţia teatrului constănţean şi a conducerii sale, care, deşi entuziasmată, nu a găsit răgazul şi disponibilitatea să-l includă în repertoriu.

Rep.: De ce nu l-aţi oferit direct unui teatru bucureştean?

S.L.I.: Din... patriotism local! Manuscrisul a ajuns apoi la câţiva actori din Capitală şi chiar la un director de teatru. De stat! L-au mai primit câţiva prieteni şi abia în felul ăsta a ajuns să fie citit de doamna Daniela Marin, directorul Teatrului Spiritual - un teatru cu totul special. Apoi, a fost citit de actorul şi regizorul Andrei Roşu, care... a recunoscut romanul, pe care îl citise la rândul lui! Le-a plăcut textul, au mai adaptat câte ceva şi... au pornit la drum. Montarea cred că le-a luat vreo două luni şi mai bine.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI