Evenimentul Zilei > International > Un jurnalist al Al-Jazeera, ARESTAT pe aeroportul din Berlin
Un jurnalist al Al-Jazeera, ARESTAT pe aeroportul din Berlin

Un jurnalist al Al-Jazeera, ARESTAT pe aeroportul din Berlin

Un jurnalist al Al-Jazeera a fost arestat sâmbătă de poliția germană la cererea Egiptului, informează surse citate de AFP.

"Sunt încă în stare de arest pe aeroportul din Berlin, așteptând să fiu transferat la un judecător de instrucție", a spus Ahmed Mansour, jurnalist al postului de televiziune din Qatar, pe contul său de Twitter, relatează Agerpres, citând DPA.

Contactată de AFP, poliția federală germană a confirmat că un jurnalist de "52 de ani, care voia să se îmbarce într-un avion către Doha, a fost arestat pe aeroportul Berlin Tegel din cauza unui mandat internațional" emis de Egipt.

Arestarea a avut loc în jurul orei locale 15.20, respectiv 13.20 GMT, a precizat un purtător de cuvânt al poliției. Bărbatul este născut în Egipt, dar are și cetățenie britanică.

În jurul orei 18.00 GMT, bărbatul era încă reținut de poliție, care urma să-i verifice identitatea și apoi să-l transfere parchetului, care va decide sau nu o procedură de extrădare, a explicat purtătorul de cuvânt.

Arestarea intervine în contextul în care relația dintre postul Al-Jazeera și autoritățile egiptene sunt foarte proaste. Trei jurnaliști ai postului din Qatar au fost arestați în 2013, apoi judecați. Cairo a reproșat atunci Al-Jazeera că susține organizația Frăția musulmană a lui Mohamed Morsi, primul președinte ales democratic al Egiptului, dar destituit și arestat de armată la 3 iulie 2013.

Mandatul de arestare enumeră "mai multe delicte" atribuite jurnalistului, a adăugat poliția germană, fără a preciza care sunt acestea.

Al-Jazeera a confirmat arestarea jurnalistului său pe site-ul său de internet, reamintind că Ahmed Mansour a fost condamnat în contumacie în 2014 de justiția egipteană la "15 ani de închisoare" pentru că "a torturat un avocat în 2011 în piața Tahrir", epicentrul revoluției care zguduia atunci Egiptul.

Ahmed Mansour "a respins aceste acuzații absurde", a precizat canalul Al-Jazeera.

"Întrebarea care se pune acum este cum guvernul german și Interpolul au devenit instrumente în mâna regimului sângeros provenit din lovitura de stat din Egipt comisă de teroristul Abdel Fattah al-Sissi", actualul președinte al Egiptului, și-a exprimat indignarea Mansour pe contul său de Twitter.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: