Judecătorul Howard Sachs a declarat că legea care interzice avorturile din a opta săptămână contravine deciziei Curţii Supreme a SUA care garantează dreptul la încetarea voluntară a sarcinii.

Legea, a explicat el în concluziile sale, „este în conflict cu hotărârea Curţii Supreme conform căreia nici o limită legislativă sau judiciară privind avortul nu poate fi măsurată în termeni de săptămâni în dezvoltarea fetală”. Cu toate acestea, el nu a blocat partea legii care interzicea avorturile în funcţie de sex, culoare sau risc de trisomie 21 (Anomalie datorată prezenţei unui cromozom în plus) pentru copilul nenăscut.  „Suntem încurajaţi de hotărârea judecătorească care a confirmat natura anti-discriminare a legii şi aşteptăm cu nerăbdare să rezolvăm aceste probleme”, a răspuns guvernatorul republican Mike Parson pe Twitter.

Condiţii din ce în ce mai drastice

Mai multe state conservatoare din centrul şi sudul ţării au lansat o ofensivă majoră împotriva dreptului la avort prin adoptarea unor legi foarte restrictive care au făcut obiectul unor căi de atac la ea. Ei speră ca în cele din urmă, Curtea Supremă, acum în majoritate conservatoare, să revină la icoana sa emblematică, Roe v. Wade, care legalizase avortul în 1973.

De-a lungul anilor, clinicile de avort au fost supuse unor condiţii din ce în ce mai stricte. În Missouri, ultima clinică de avort a statului a fost suspendată de la sfârşitul lunii mai, în St. Louis. De asemenea, puternica Asociaţie pentru Drepturile Civile ACLU şi Paternitatea Planificată, care conduce Clinica St. Louis, a salutat decizia instanţei, potrivit Le Figaro.