Un interlop moldovean, căutat de ucraineni, umblă prin Europa cu paşaport românesc

Un interlop moldovean, căutat de ucraineni, umblă  prin Europa cu paşaport românesc

Un interlop notoriu din Republica Moldova călătoreşte liber prin Europa având paşaport românesc . Acesta este învinuit de trafic de droguri şi dat în urmărire generală de forţele de ordine din Ucraina pentru comiterea mai multor crime grave.

Învinuit de moldoveni şi căutat de ucraineni

Potrivit unei anchete jurnalistice, publicată la Chişinău, moldoveanul, pe nume Simion Mereacre, ar fi primit cetăţenia română, după ce a fost condamnat de mai multe ori pentru trafic de droguri şi de arme.

În prezent, Mereacre este învinuit într-un dosar pentru trafic internaţional de droguri în proporţii mari, iar examinarea bate pasul pe loc de 9 ani la Judecătoria Chişinău.

Mai mult, acesta este dat în urmărire generală din 2013 de către forţele de ordine din Ucraina pentru organizarea mai multor tâlhării în regiunea Cernăuţi.

Potrivit sentiinţei de condamnare a presupuşilor complici ai lui Mereacre, originari din Republica Moldova, grupul acţiona cu o cruzime deosebită, tortura victimele cu curent electric şi ferul de călcat, iar una din victime a decedat din cauza torturii. Pe lângă bani, grupul condus de Mereacre ar fi luat din casele cernăuţenilor tot ce puteau duce, inclusiv sticlele cu băutură şi mâncarea din frigider. De la o victimă care suferea de diabet au luat chiar şi aparatul pentru măsurarea glicemiei.

Cazierul curat, pentru 500 de euro

Potrivit investigaţiei, în pachetul de acte pentru redobândirea cetăţeniei române este inclus şi cazierul judiciar din Republica Moldova, iar Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România refuză să acorde cetăţenia persoanelor cu antecedente penale multiple sau învinuite de crime grave.

Totuşi, datorită unor funcţionari corupţi, unii moldoveni cu cazierul bogat reuşesc să obţină documente în care nu sunt incluse condamnările. Schema funcţionează în felul următor: se solicită perfectarea cazierului judiciar într-o oră. În această perioadă, un funcţionar scoate informaţia despre antecedente din baza de date, iar după ce cazierul este perfectat, informaţia despre antecedentele penale este inclusă din nou în baza de date. Această „operaţiune” ar costa în jur de 500 de euro.

Aceeaşi schemă funcţionează şi la perfectarea paşapoartelor moldoveneşti, când persoanele aflate sub urmărire penală nu îşi pot perfecta documentul pentru călătorie.