Documentele pe care trebuie să le aveți la trecerea frontierei. Cele mai frecvente greșeli făcute de români
- Iulia Moraru
- 22 iunie 2023, 07:55
La trecerea frontierei este esențial să ai la tine anumite documente, în special dacă călătorești cu copii. Cu toate acestea, mulți români fac greșeli frecvente, care îi împiedică să treacă fără probleme.
În ultima lună, autoritățile de frontieră au oprit 430 de copii la vamă, deoarece părinții sau însoțitorii lor nu dețineau toate documentele de călătorie necesare. Pentru a preveni astfel de situații în viitor, Poliția de Frontieră dorește să reamintească publicului care sunt condițiile de călătorie în străinătate pentru minori.
Tot mai mulți români sunt opriți la graniță
„În ultima lună (19.05-19.06), poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a aproximativ 430 cetăţeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii/însoţitorii nu deţineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiţii legale, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul celor aflaţi în această situaţie de la începutul anului şi până în prezent (aproximativ 1800 cetăţeni români minori)”, a informat miercuri Poliţia de Frontieră.
Aceștia au precizat că ei nu posedau documente de călătorie valabile, fie părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială sau însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.
Potrivit prevederilor legale, minorii au dreptul să părăsească țara în baza unui document de călătorie valabil, cum ar fi pașaportul sau cartea de identitate (pentru minorii cu vârsta peste 14 ani). Totuși, aceștia trebuie să fie însoțiți de o persoană adultă și să aibă acordul părinților pentru a putea călători.
Polițiștii de frontieră vor permite ieșirea din țară a minorilor în următoarele situații:
- călătoresc în străinătate însoțiți de ambii părinți.
- călătoresc împreună cu unul dintre părinți, cu condiția ca părintele însoțitor să prezinte o declarație din partea celuilalt părinte sau să facă dovada decesului acestuia.
- sunt copii ai părinților divorțați care exercită în comun autoritatea părintească, iar părintele însoțitor prezintă acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieșirea din țară.
- sunt însoțiți de o altă persoană fizică majoră, cu condiția ca persoana însoțitoare să prezinte o declarație din partea ambilor părinți, a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal.
Actele necesare la ieșirea din țară
Însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră certificatul de cazier judiciar. O persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate pentru transport internațional de persoane poate fi însoțitor conform legii.
Acordul părintelui/părinților/reprezentantului legal pentru călătoria în străinătate a minorului este o declarație notarială cu forma și conținutul prevăzute de lege. Valabilitatea declarației poate fi de cel mult 3 ani și nu mai este necesar să se menționeze scopul călătoriei și ruta, nici statul/statelor de destinație.
Pentru minorii cetățeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care călătoresc însoțiți în statul în care au domiciliul/reședința, nu este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau reședinței în străinătate se face cu documente precum pașaportul sau cartea de identitate a minorului în care este menționat domiciliul, permisul de rezidență sau adeverințe care atestă rezidența, potrivit observatornews.ro.