Incendiul care a mistuit o hală plină de documente al unuia dintre cei mai mari depozitari de arhivă din România, continua să ardă, duminică seara, la trei zile după ce a luat foc. Situată în Dărăști Ilfov, în hala care s-a aprins, vineri seara, ce aparține Global Archive Management (GAM), erau depozitate documente ce aparțineau unor bănci renumite, societăți de asigurări și retaileri, precum: BANCPOST, BRD, PIREUS BANK, BCR ASIGURĂRI DE VIATĂ-care face parte din grupul Vienna Insurance Grup, Leroy Merlin, OMNIASIG sau Penny. Numărul clienților este de peste 150. În interior se aflau asigurări de viață, contracte încheiate cu diferiți clienți, persoane fizice și juridice, dar și cărți de muncă. De altfel, pe site- ul oficial GAM anunța că poate elibera adeverințe legate de vechimea în muncă, toxicitate, condiții deosebite de muncă și gradul al II-lea.

Nu avea sistem performant anti-incendiu

Directorul GAM, Ștefan Ecxarcu, susținea că deține un sistem antiincendiu, cu gaz inert, care poate stinge orice vâlvătaie în mai puţin de cinci minute. După izbucnirea incendiului, Ecxarcu a declarat că sistemul nu era amplasat și în hala care a luat foc.

Cum își pot recupera oamenii datele

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a precizat, pentru EVZ, că din 2004-2005, ITM-ul nu mai eliberează adeverinţe pentru certificarea grupei și că este obligația angajatorilor. „Din 2001 avem situaţia electronică a stagiilor de cotizare iar ANAF poate certifica dacă s-a făcut plata, în perioada 2001- 2017. În situaţia în care angajatorii au avut arhivă depozitată la această firma şi nu mai pot elibera adeverinţe de grupa, se poate merge la instanţa, în cel mai rău caz cu 2 martori sau cu adeverinţă CNPP de stagiu şi cu certificarea ANAF, putem reconstitui şi lua în calcul perioada de grupă. Nu știm dacă sunt angajatori care au depus arhiva acolo. Statul sigur nu”, a explicat Olguța Vasilescu.