Un fruct consumat în cantități mari poate provoca boli grave de ficat, atrag atenția nutriționiștii

Sursa: Dreamstime.com

Deși consumul de fructe și legume este recomandat pentru un stil de viață sănătos, medicii atrag atenția asupra cantităților pe care le putem ingera, astfel încât să nu ne punem sănătatea în pericol. Printre fructele care pot dăuna sunt merele, ale căror consum ridicat poate duce la exces de fructoză, avertizează nutriționiștii.

Medicul nustriționist Anca Hâncu vorbește despre alegerile sănătoase pe care le putem face, astfel încât să ne prezervăm starea de bine a organismului.

Merele consumate în exces, pericol pentru ficat

„Sunt multe variante sănătoase în jurul nostru, important este să știm cum să le alegem. Să știm ce este sănătos, să facem deosebirea între un cartof pai înecat în grăsime și un cartof fiert sau copt, care va putea fi o alegere mult mai sănătoasă.

Mărul este un aliment sănătos, care ne aduce fibre, ne aduce vitamina C, cu mare valoare nutritivă, însă, mâncat în exces (două kilograme să zicem de mere pe zi) ne aduce un exces de fructoză, care, în timp, duce la ficatul gras non-alcoolic. Astfel că alimentele trebuie organizate într-o moderație și într-o diversitate”, explică nutriționistul Anca Hâncu.

Rucola, un aliment benefic sănătății inimii

Pe de altă parte, nutriționistul Anca Hâncu subliniază beneficiile pe care le aduce consumul de rucola, ce are multiple beneficii în protejarea inimii, în ciuda gustului amărui al plantei.

„Rucola este, din păcate, cea mai puțin plăcută. Are gustul ușor amărui și multă lume se ferește de ea, dar protejează inima. Are un gust interesant. Putem să punem rucola în pizza sau paste. Rucola este un detoxifiant natural și ajută în prevenirea gastritelor”, mai adaugă nutriționistul Anca Hâncu, conform Doctorul Zilei.

Sursa: Dreamstime.com

Rucola, folosită în Roma Antică drept afrodisiac și plantă medicinală, poate fi inclusă în mesele zilnice în conținutul unei salate verzi, dar poate fi și gătită, fiind, de altfel, extrem de populară în special în bucătăria italiană, dar nu numai.

Pericolul care se ascunde în merele verzi

Merele verzi nu sunt bune pentru toată lumea, avertizează endocrinologul și nutriționistul Tatiana Bocearova, citată de agenția RIA Novosti. Medicul nutritionist a explicat care sunt persoanele ce ar trebui să evite consumul de mere verzi, pentru a nu suferi de problemele de sănătate din această cauză.

Tatiana Bocearova a avertizat că aceste fructe nu sunt indicate persoanelor care suferă de pancreatită sau de dischinezie biliară. În special, a atras atenția medicul nutritionist, fructele verzi trebuie evitate de cei care se află într-un stadiu acut al bolii.

În cazul în care există un astfel de diagnostic, aceste persoane ar trebui să aleagă soiuri mai dulci de mere. Mai mult, în cazul acestora este indicat ca, înainte să le consume, să le curețe sau să le coacă în cuptor.

Maximum un măr verde pe zi, pentru cei care suferă de boli ale stomacului

În cazul celor care suferă de gastrită sau de ulcer gastric, nutriționistul Tatiana Bocearova a recomandat limitarea consumului la un singur măr verde pe zi. Acesta trebuie mâncat la o oră după principala masă a zilei, la prânz. Astfel, se evită ca substanțele acide conținute de fructele crude să afecteze stomacul și mai mult.

„Chiar și o persoană sănătoasă ar trebui să evite să mănânce mai mult de două mere verzi pe zi. Altfel, în caz contrar, acidul conținut de acestea poate irita mucoasa gastrică. În plus, ca efect secundar, va crește pofta de mîncare, iar acest lucru se va vedea și la greutate”, a concluzionat Tatiana Bocearova.