Evenimentul Zilei > Economie > Un fost ministru kazah RUPE TACEREA! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE dspre afacerea Rompetrol
Un fost ministru kazah RUPE TACEREA! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE dspre afacerea Rompetrol

Un fost ministru kazah RUPE TACEREA! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE dspre afacerea Rompetrol

Un oligarh kazah, fost ministru, a lansat acuzații extrem de grave referitoare la afacerea Rompetrol.

Fostul ministru fugar al energeticii, industriei și comerțului din Kazahstan, Mukhtar Ablyazov, scrie într-o postare pe Facebook despre schema de corupție care a fost folosită de intreprinderea de stat kazahă, KazMunai Gas, prin care a fost achiziționată compania Rompetrol Group.

Oligarhul consideră achiziția Rompetrol ca fiind una nerezonabilă și acuză că prețul tranzacției a fost majorat artificial. În urma acestei manevre, ginerele președintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, Timur Kulibaev, ar fi primit în conturi peste 1 miliard de dolari, scrie Flux24.ro.

O anchetă în acest caz s-a făcut și în România . În urma dosarului care a vizat tranzacția Rompetrol Group, afaceristul român Dinu Patriciu, care între timp a decedat la Londra, a fost acuzat de delapidare de fonduri și spălare de bani.

În același dosar a fost vizat și fostul premier de la Chișinău Ion Sturza, care a activat în Rompetrol între 2002-2009, după ce s-a retras din politică.

Sturza a fost acuzat că ar fi intermediat tranzacția dintre Dinu Patriciu și KazMunai Gas, în baza relațiilor pe care le avea cu conducerea Kazahstanului și anturajul lui Nazarbaev.