Fostul ministru fugar al energeticii, industriei și comerțului din Kazahstan, Mukhtar Ablyazov, scrie într-o postare pe Facebook despre schema de corupție care a fost folosită de intreprinderea de stat kazahă, KazMunai Gas, prin care a fost achiziționată compania Rompetrol Group.

Oligarhul consideră achiziția Rompetrol ca fiind una nerezonabilă și acuză că prețul tranzacției a fost majorat artificial. În urma acestei manevre, ginerele președintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, Timur Kulibaev, ar fi primit în conturi peste 1 miliard de dolari, scrie Flux24.ro.

O anchetă în acest caz s-a făcut și în România . În urma dosarului care a vizat tranzacția Rompetrol Group, afaceristul român Dinu Patriciu, care între timp a decedat la Londra, a fost acuzat de delapidare de fonduri și spălare de bani.

În același dosar a fost vizat și fostul premier de la Chișinău Ion Sturza, care a activat în Rompetrol între 2002-2009, după ce s-a retras din politică.

Sturza a fost acuzat că ar fi intermediat tranzacția dintre Dinu Patriciu și KazMunai Gas, în baza relațiilor pe care le avea cu conducerea Kazahstanului și anturajul lui Nazarbaev.