„Explic de mai multe luni că trecerea asigurărilor sociale exclusiv în sarcina angajatului şi creşterea poverii fiscale pentru angajat de la 16,5% la 35% poate duce la reducerea salariului net. Acum confirmă şi Ministrul Muncii acest lucru”, a scris Petrescu, pe pagina sa de Facebook.

Ea a adăugat că „în privat, angajatorul poate să schimbe contractele pentru a creşte salariul brut astfel încât salariul net să rămână la fel după creşterea asigurărilor sociale plătite de angajat de la 16,5% la 35%. Dar poate la fel de bine să păstreze câştigul din eliminarea asigurărilor sociale la angajator pentru sine. În ce condiţii o va modifica contractele în beneficiul angajatului? Doar dacă puterea de negociere a angajatului este mai mare decât cea a angajatorului. Este angajatul printre puţinii specialişti pe piaţă şi angajatorul nu vrea să îl piardă? Atunci, angajatorul va modifica contractul în urma modificărilor fiscale şi salariul net al angajatului nu va avea de suferit, pentru că angajatorul nu vrea să piardă un angajat bun”.

Fostul ministru al Finanțelor a precizat că PSD-ului i se potrivește sintagma „unde nu-i cap, vai de picioare!”.

„Mai sunt persoane pe piaţa muncii cu abilităţi şi cunostiinte similare cu cele ale angajatului? Atunci, puterea de negociere a angajatului va fi mică şi angajatorul nu va modifica salariul brut şi salariul net al angajatului va scădea ca urmare a modificărilor fiscale. Angajaţii cu salariul minim sunt printre cei mai vulnerabili să li se diminueze salariul net. Ei au de regulă, puţină putere de negociere în relaţia cu angajatorul pentru că sunt uşor de înlocuit cu alte persoane cu abilităţi similare de pe piaţa muncii. Deci, când se vor trece asigurările sociale la angajat, cei cu salariu minim brut de 1450 lei nu vor mai primi 1065 lei net cum primesc acum, ci mai puţin. Aceastea sunt măsuri de stânga? Nu pot să zic decât un singur lucru despre PSD-ul de azi: când nu-i cap, vai de picioare!”, a conchis Ioana Petrescu.

Deși Petrescu a spus că Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a confirmat reducerea salariului net, aceasta a negat afirmația, pe pagina sa de Facebook .

„Vi se pare că am spus, vreo secundă, că "salariile nete vor scădea" ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat sau ca am spus că e o creștere? Mi se pare incredibil cum se răstălmăcește orice declarație, doar ca să se rostogolească minciunile propagandei!”, a scris Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.