Un fenomen rar va apărea pe cer: ”Inelul de foc”. Ce înseamnă, unde se va putea vedea și la ce să ne așteptăm

Un fenomen rar va apărea pe cer: ”Inelul de foc”. Ce înseamnă, unde se va putea vedea și la ce să ne așteptăm Eclipsă parțială de Lună. Va fi spectacol pe cer. Sursa foto Arhiva EVZ

Pe data de 10 iunie 2021 va avea loc o Eclipsă Inelară de Soare şi va putea fi văzută în România, dar numai într-o anumită regiune a țării.

Deoarece orbita Lunii nu este perfect circulară, uneori poate apărea puțin mai mică decât Soarele. Când se întâmplă această aliniere, asistăm la o eclipsă inelară - un inel de foc - care apare în jurul Lunii. De pe Pământ se vede discul Lunii mai mare decât cel al Soarelui și când se interpune între cel care privește și Soare, blochează lumina și umbrește Pământul.

Eclipsa inelara

Pe parcursul unei eclipse inelare, temperatura abia se schimbă, iar coroana rămâne ascunsă în spatele strălucirii luminii solare. Iar joi, 10 iunie, o eclipsă inelară va fi vizibilă în anumite părți din nord-estul Canadei, Groenlandei, Siberiei dar şi în România.

În Marea Britanie și Irlanda, vom vedea o eclipsă parțială de soare. Aproximativ 35 la sută din Soare va fi blocat de lună. Evenimentul începe în jurul orei 10 am, ora Regatului Unit și se termină în jurul orei 12:30, în funcție de locație. Majoritatea oamenilor nu vor fi atenți la ceea ce se întâmplă deasupra capului, chiar și cu cerul senin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a vedea evenimentul, veți avea nevoie de ochelari de eclipsă solară care reduc lumina soarelui la niveluri sigure

Privirea directă la Soare poate provoca leziuni oculare grave și ireparabile. Următoarea va fi pe 4 decembrie anul acesta. Din păcate, va fi vizibilă doar din Antarctica. SUA, Mexic și Canada vor experimenta o altă eclipsă totală de soare în 2024. Iar Spania va avea parte de o eclipsă totală de soare în 2026 care va apărea ca o eclipsă parțială din Marea Britanie.

Unde se va putea vedea în România eclipsa inelară

Eclipsa se poate vedea din România în nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Alba( în intervalul orar 13:32- 13:37), Satu Mare și Maramureș, întreg teritoriu al Transilvaniei și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu ” Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.

Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim. Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă.

Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi”.