Un fenomen rar. Pe cer a apărut un inel de foc

Un fenomen rar. Pe cer a apărut un inel de foc Inel de foc. Sursa: Ktarrier | Dreamstime.com

Miercuri, 2 octombrie, un inel de foc a apărut pe cer deasupra uneia dintre cele mai izolate insule de pe Pământ. Asta în timp ce mii de capete enorme de piatră priveau. Acesta nu a fost un semn al furiei zeilor, ci o formă spectaculoasă de eclipsă parțială numită eclipsă solară inelară. Uneori este supranumită eclipsă „inel de foc”, pentru cercul luminos de lumină care devine vizibil în timpul vârfului eclipsei. Atunci când luna blochează aproximativ 90% din suprafața vizibilă a Soarelui.

La doar câteva luni după eclipsa totală de Soare din 8 aprilie, care a uimit milioane de observatori ai cerului din America de Nord, evenimentul ceresc de miercuri a fost vizibil doar din câteva locuri, inclusiv din sudul Chile și Argentina. Dar cea mai spectaculoasă priveliște a fost, fără îndoială, de pe insula Rapa Nui din Pacific (cunoscută și sub numele de Insula Paștelui). Acolo unde astrofotograful Josh Dury, din Marea Britanie, era pregătit să urmărească evenimentul deasupra celebrelor statui de piatră moai ale insulei.

Pe cer a apărut un inel de foc

Într-o imagine compozită incredibilă împărtășită cu Live Science, Dury a surprins tranzitul complet al lunii pe fața soarelui. Este vorba despre un eveniment ceresc lent care a durat aproximativ 3,5 ore de la început până la sfârșit și puțin peste 6 minute în timpul fazei de vârf „inel de foc”. În prim-plan, o statuie moai severă își îndreaptă nasul spre cer.

„Aceasta reprezintă, âmi place mie să zic, 21 de imagini amestecate într-un singur cadru”, a declarat Dury într-un e-mail. „Capturate între 12:23 - 15:52 ora locală”. Dury a adăugat că un prieten și ghid turistic i-a permis lui și însoțitorului său de călătorie, mama lui Dury, să acceseze o zonă în mod normal restricționată a parcului național, numită cariera Rano Raraku. Unde se află sute de statui moai. „Dacă nu era el, nu am fi putut să facem această fotografie”, a spus Dury.

Acest tur special le-a permis lui Dury și mamei sale să asiste la „ultima eclipsă inelară deasupra insulei din ultimii 312 ani”, a adăugat el. „Un moment foarte special de împărtășit”. Eclipsele solare au loc atunci când luna este poziționată exact între Pământ și soare, căzând întotdeauna la două săptămâni după o lună plină. Ultima a fost Luna Plină a Recoltei din septembrie, care a inclus și o eclipsă parțială de lună.

Un fenomen rar

În timpul unei eclipse solare totale, luna pare să blocheze complet suprafața vizibilă a soarelui. În timpul unei eclipse parțiale de soare, precum eclipsa inelară din 2 octombrie, luna se află puțin mai departe de Pământ și apare puțin mai mică pe cer. Dar fără să blocheze complet Soarele. Din acest motiv, privitorii eclipsei parțiale trebuie să poarte întotdeauna echipament de protecție, cum ar fi ochelari de eclipsă solară, pentru a vedea evenimentul.

Aproximativ 1.000 de statui moai cu chip uman împânzesc Insula Paștelui, deși se știu puține despre scopul sau construcția lor. Multe dintre statuile care au supraviețuit au torsuri masive îngropate sub pământ și cântăresc până la 75 de tone.

Datarea cu radiocarbon a resturilor de hrană găsite pe uneltele de obsidian de pe insulă sugerează că Rapa Nui a fost locuită încă de acum 1.000 de ani. Mii de oameni locuiesc astăzi acolo. Majoritatea pentru a susține industria turismului moai. Situată la aproximativ 3 540 km vest de Chile - cea mai apropiată țară sud-americană - Insula Paștelui este una dintre cele mai izolate insule locuite din lume, scrie LiveScience.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei