Singura premieră pe care o puteţi urmări în cinematografe pe 2 mai este „Omul de Oţel“, cu Robert Downey Jr.
Mare linişte în cinematografe zilele acestea, când lumea are numeroase preocupări, dar nu neapărat legate de film. Tocmai de aceea, singura producţie care îşi face intrarea pe marele ecran în aceste zile de sărbătoare „muncitorească“ este „Omul de Oţel“, cu Robert Downey Jr. în rolul principal. Un actor foarte talentat - amintiţi-vă numai de minunatul „Chaplin“ -, mai puţin pus însă în valoare de acest personaj deloc pretenţios. Omul de Oţel împrumută câte ceva de la o pleiadă de eroi, gen Batman, Omul-Păianjen şi Incredibilul Hulk, dar beneficiază de prestanţa impusă de starul care-i dă viaţă.
Regia e semnată de un coleg de breaslă al lui Downey Jr., cunoscutul actor Jon Favreau, specializat în comedii şi care şi-a mai exersat chemarea de „dirijor“ de echipă de filmare în „Elful“ şi „Zathura: O aventură spaţială“.
Cea mai grea luptă: cu sinele
„Omul de Oţel“ îl prezintă pe moştenitorul trustului Stark Enterprises, Tony Stark, un tip misterios, inventator cu accente de geniu şi un investitor pe care nimic nu-l poate abate de la drumul pe care porneşte. Departe de a fi perfect, Tony are propriile sale probleme şi propriile armate de demoni cu care trebuie să se lupte.
În plus, şi-a asumat o misiune care-l consumă teribil: deşi ziua conduce un imperiu financiar, noaptea se transformă în puternicul Iron Man, întruchiparea a decenii de investiţii în tehnologia de apărare.
Folosindu-şi armura inteligentă, care a costat milioane de dolari, Iron Man luptă în fiecare noapte cu fărădelegile şi terorismul. Devenit un temut justiţiar, Tony începe să cedeze din cauza ritmului nebun în care trăieşte. Şi totuşi o singură luptă l-ar putea dărâma, aceea în care se confruntă cu el însuşi.
La continuări, înainte
Fără să fie cunoscut drept un actor de forţă, cu calităţi fizice proeminente care să-l recomande drept tipul clasic de erou, ci mai degrabă drept un artist al psihicului şi al nuanţelor umane, Robert Downey Jr. a fost ales să-l interpreteze pe Omul de Oţel tocmai pentru că are abilitatea de a surprinde frământările personajului său. Cum Omul de Oţel nu poate fi totuşi creat numai psihologic, Downey s-a antrenat asiduu la sală timp de trei luni, petrecându-ş i printre greutăţi, spaliere şi aparate sofisticate cinci zile pe săptămână. Lecţiile de arte marţiale au completat orele de pregătire pentru film.
Mare fan al personajului căruia i-a dat viaţă pe ecrane, pe care l-a „cunoscut“ prin intermediul benzilor desenate, Robert Downey Jr. a jurat într-o conferinţă de presă după lansarea producţiei că, dacă aceasta va avea succes şi se vor dori continuări, e dispus să realizeze şi 15!
Acum, să vedem dacă va fi nevoie, căci bugetul consistent, de 186 de milioane de dolari, ridică enorm ştacheta încasărilor.