Un erou al „aripilor” românești: pilotul Alexandru Șerbănescu

Un erou al „aripilor” românești: pilotul Alexandru Șerbănescu

Un erou al „aripilor românești: pilotul Alexandru Șerbănescu.  Acum opt decenii, cădea la datorie unul din așii aviației militare românești.

Jertfa sa avea însă să rămână doar în analele istoriei militare românești. August 1944 este luna care a schimbat cursul istoriei românilor. Evident, moartea sa, cu 5 zile înaintea lui 23 august 1944 a căzut pentru decenii, în uitare, pentru marele public.

Evenimentul istoric i-a dedicat un amplu dosar cu ocazia celor 8 decenii petrecute de la moartea sa în misiune, pe data de 18 august 1944. Revista se poate comanda on-line de pe edituradecarte.ro, fără taxe de livrare sau poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare.

Aviatorul Alexandru Șerbănescu - originea și formarea

Alexandru Șerbănescu era originar, așa cum arată numele de familie din Olt. Există și azi Comuna Șerbănești. Totuși, el se născuse la  17 mai 1912. în Comuna Colonești, satul  Vlaici, la circa 42 km de Șerbănești. Educația gimnazială o face la Iași. Copil fiind, trăiește ororile Războiului de Reîntregire, ale ocupației militare a Puterilor Centrale. Crește cu povestirile de război ale contemporanilor săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decide să se dedice carierei militare, devenind elev al Liceului Militar de la Mânăstirea Dealu de lângă Târgoviște, pe care îl va absolvi în 1931, la 19 ani. La 20 septembrie 1931, intră cadet la Școala de Ofițeri Infanteriști „Principele Carol” din Sibiu. Peste doi ani, a absolvit ca sublocotent, pe locul 70 din 456 cadeți.

Repartizat la Batalionul 3 Vânători de Munte de la Brașov. Are notări foarte bune din partea superiorilor. În 1938 a avansat locotenent și anul următor a fost admis la Școala de Observatori Aerieni. A făcut studii complementare de aviație până în 1940, obținând brevetul de pilot militar la 31 octombrie 1940.

Pilotul Alexandru Șerbănescu - marile fapte de arme

S-a brevetat pilot militar pe avionul IAR 80, produs la uzinele de la Brașov.  S-a înscris voluntar pentru misiuni de luptă pe Frontul de Est.

În anii celui de-al Doilea Război Mondial, aviatorii români au săvârşit fapte de arme deosebite pe toate fronturilor. Deasupra tuturor s-a detaşat căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu, un zburător de elită, asul aşilor, un brav şi admirabil comandant al Grupurilor 7 şi 9 Vânătoare. A fost un aviator dârz, care n-a cedat presiunilor de tot felul.

În perioada 28 decembrie 1942 - 11 februarie 1943, a participat la 50 misiuni de luptă. Avea aproape 31 de ani și gradul de căpitan aviator. În total. a avut 590 misiuni de luptă și s-a angajat în 235 lupte aeriene. A avut 47 victorii aeriene confirmate și alte 8 pentru care au existat indicii că îi pot fi atribuite.

Sfârșitul

Eroul român a căzut la datorie în data de 18 august 1944. A fost o luptă în care americanii au angrenat 370 bombardiere cu escorta lor. În tottal erau 800 avioane iar grupul românesv avea 13 avioane de vânătoare. Lupta s-a dat la Rușavăț-Valea Buzăului. Lângă bravul căpitan lupta și viitorul general Ion Dobran cel care a pierdut legătura radio cu eroul Alexandru Șerbănescu. Practic, realizând că nu se puteau opune marilor raiduri americane, responsabilii aviației militare române au decis ca să nu mai angajeze lupte directe decât acolo unde era strict necesar. Locul morții sale a fost înregistrat la Viperești, Buzău.

Cu doborârea căpitanului erou Șerbănescu a fost creditat locotenentul Busley din Escadrila 309, Grupul 31 Vânătoare. Făcuse instrucția în cadrul Royal Air Force. El a fost cel care a descris exact locul în care a doborât avionul inamic „german” (îm realitate românesc).

De fapt, pe 19 august 1944, cu forțe mult reduse față de perioada 10-18 august 1944, americanii lansează un ultim raid. Leadershipul militar american știa că românii urmau să întoarcă armele pe 26 august 1944. Istoria a făcut ca lucrurile să se precipite iar răsturnarea lui Antonescu să fie pe 23 august 1944. În 26 august 1944, americanii au bombardat Băneasa în sprijinul Armatei Române.

Așadar eroul aviator căpitanul Alexandru Șerbănescu a căzut în ultima luptă aeriană majoră contra aviației militare americane.

Sursa foto: Arhivă

 

Revista presei