Un disident chinez s-a refugiat în sediul ambasadei americane la Beijing

Un disident chinez s-a refugiat în sediul ambasadei americane la Beijing

Disidentul chinez Chen Guangcheng se află “sub protecţia SUA" la Beijing după ce a reuşit să evadeze din arestul la domiciliu, a dezvăluit ieri o organizaţie pentru drepturile omului, punând SUA într-o poziţie dificilă cu câteva zile înainte de vizita secretarului de stat american Hillary Rodham Clinton în China.

Hillary Clinton a cerut în mod repetat eliberarea lui Chen Guangcheng.

Chen Guangcheng, care a dezvăluit avorturile forţate şi sterilizările de la sate ca urmare a politicii copilului unic promovată de China, a reuşit să scape în urmă cu o săptămână din locuinţa sa păzită din provincia Shandong (estul ţării). Activişti pentru drepturile omului susţin că acesta ar fi fost luat de susţinători şi predat altora care l-au adus la Beijing.

Evadarea disidentului chinez este cu atât mai spectaculoasă cu cât aceste esta orb din copilărie şi foarte slăbit în urma arestului la domiciliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit organizaţiei ChinaAid, cu sediul în Statele Unite, oficiali chinezi şi americani discută despre soarta disidentului Chen Guangcheng. Nici China, şi nici SUA nu au dorit să facă declaraţii în legătură cu acest caz.

China Aid a declarat într-un comunicat că “a aflat de la o sursă apropiată cazului Chen Guangcheng că acesta se află sub protecţia SUA" la Beijing, potrivit Agerpres.

Vineri, Hu Jia - un alt prieten al lui Chen şi el un activist proeminent şi disident - a declarat pentru BBC că s-a întâlnit cu Chen la ambasada SUA din Beijing în ultimele 72 de ore, după evadarea acestuia din arestul la domiciliu. El a spus că Chen a escaladat un zid înalt înainte de a fi dus sute de kilometri la Beijing.

„Un adevărat miracol”, astfel a descris un apropiat fuga lui Chen.

Sâmbătă, soţia lui Hu Jia, Zeng Jinyan, a scris pe Twitter că soţul său a fost luat de poliţia locală pentru a fi interogat.

La rândul ei, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, şi-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia lui Chen şi a familiei sale, care trăieşte în oraşul Dongshigu, din provincia Shandong.

“Sunt îngrijorată să aud informaţii că alţi membri ai familiei sale, inclusiv fratele său, Chen Guangfu, şi nepotul Chen Kegui, au fost reţinuţi", a spus Navi Pillay într-un comunicat.

În 1989, la scut timp după evenimentele din Piaţa Tiananmen, un alt disident chinez, Fang Lizhi, s-a refugiat la ambasada americană de la Beijing unde a stat mai bine de un an înainte ca autorităţile chineze să le permită diplomaţilor americani să îl scoată din ţară, după negocieri-maraton între cele două părţi.