Un dezastru cât toată China

Un dezastru cât toată China

Bilanţul seismului de luni ar putea ajunge la 50.000 de morţi, estimează autorităţile chineze.

Speranţa de a mai găsi supravieţuitori sub ruine după cutremurul devastator din China începe să dispară încetul cu încetul. Bilanţul seismului de luni, care a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter, este estimat la peste 50.000 de morţi.

Premierul Wen Jiabao a declarat că seismul este „cel mai distrugător“ începând din 1949, data fondării Republicii Populare Chineze, relatează AFP.

În timpul unei reuniuni la cartierul general de salvare din Chengdu, capitala provinciei Sichuan din sud-vest (cea mai afectată de seism), Wen Jiabao a afirmat că acest cutremur a fost chiar mai puternic decât cel din Tangshan, din 1976, care a făcut peste 240.000 de victime.

În bilanţul estimat la 50.000 de morţi sunt incluse şi persoanele care sunt încă prinse sub ruinele clădirilor. În ceea ce priveşte amploarea pagubelor produse, autorităţile chineze nu se pot pronunţa cu exactitate, mai ales în cazul zonelor greu accesibile sau muntoase. În Sichuan, 4.807.200 de oameni fără adăpost au fost cazaţi în adăposturi provizorii. Salvatorii nu renunţă

Experţii consideră că, după trei zile de la cutremur, şansele de a găsi supravieţuitori se diminuează cu fiecare oră, iar recuperarea unor persoane încă în viaţă este un adevărat miracol. Cu toate acestea, chinezii nu renunţă. Circa 130.000 de soldaţi participă la căutări, însoţiţi de câini special antrenaţi. Armata chineză a ajuns în toate satele, localităţile şi oraşele afectate de seism. Se caută vinovaţi

Imediat după producerea seismului s-au ridicat foarte multe semne de întrebare privind cauza care a dus la prăbuşirea multor şcoli, lăsând în urmă mii de copii morţi. Guvernul chinez a ordonat, ieri, demararea unei anchete care să determine de ce numeroase şcoli au fost distruse în urma acestui seism.

„Vom răspunde aşteptărilor publicului“, a adăugat acesta, după ce mai mulţi părinţi au acuzat calitatea construcţiilor şcolare care s-au prăbuşit în câteva secunde. Mulţi au spus că autorităţile sunt de vină, întrucât au vrut să facă economii. Numai la şcoala Juyuan în Dujiangyan, în urma seismului, 1.000 de copii au fost prinşi sub dărâmături, 1.000 la Mianyang şi 200 la Hanwang. Însă acestea nu sunt singurele cazuri.

UNDĂ DE ŞOC De două ori în jurul Terrei Unde seismice generate de cutremurul de luni au făcut înconjurul Pământului de două ori. Observatorul seismologic Matshushiro, din Tokio, a detectat unde „de suprafaţă“ produse de seism la 13 minute după producerea mişcării telurice. Seismografele japoneze au detectat trenul undei în încă două rânduri - prima dată la 90 de minute, şi a doua oară din nou după alte 90. Conform specialiştilor, aceste unde seismice au făcut înconjurul lumii deplasându-se spre est, plecând din epicentrul mişcării telurice din China spre Japonia, apoi traversând Oceanul Pacific până în cele două Americi, trecând Oceanul Atlantic, Africa şi revenind în Asia. De obicei, numai cutremurele cu o magnitudine de peste 8.0 pe scara Richter generează unde capabile să înconjoare cel puţin o dată planeta. Totodată, Biroul de seismologie din Sichuan a anunţat că până joi noaptea au fost înregistrate 4.432 de replici. SINISTRAŢI

O viaţă într-o valiză

În faţa catastrofei care s-a abătut asupra lor, sinistraţii nu mai pot decât să se resemneze şi să încerce să facă faţă consecinţelor. Se chinuiesc să-şi îngroape morţii, se luptă cu viaţa sub cerul liber, înfruntă chiar şi foametea. Premierul Wen Jiabao le-a cerut oficialilor locali să asigure stabilitatea socială, întrucât frustrarea şi epuizarea au pus stăpânire pe supravieţuitori. Mulţi dintre ei au pierdut totul. Acum, trăiesc fie în corturi sau chiar sub cerul liber. În satul Houzhuang, situat în zona cea mai afectată, cei care au fost cruţaţi de soartă se zbat acum să se descurce prin propriile forţe, sperând totuşi ca ajutoarele să ajungă şi la ei. „Am mâncat ceva porumb. Acum suferim de diaree pentru că am fost nevoiţi să bem de câteva zile apă din bălţi“, a spus Liu, un locuitor din zonă. Potrivit acestuia, peste 90% dintre case s-au făcut una cu pământul. „Încercăm să ne găsim lucrurile printre dărâmături, măcar să mai putem folosi ceva, măcar haine. Dar ne e frică să nu vină alt cutremur, aşa că trebuie să fim cu băgare de seamă“, a adăugat acesta. ORAŞUL-FANTOMĂ Ruine, lacrimi şi tăcere în aşezările rase de seism Situat la câţiva kilometri de Beichuan, unde s-au înregistrat mii de morţi, oraşul Yongan s-a transformat acum într-o localitate-fantomă. Localnicii sunt fie morţi, fie evacuaţi, fie mutaţi într-o tabără improvizată în curtea şcolii. Aici, aproape totul a fost distrus. „A fost cea mai înfricoşătoare experienţă din viaţa mea“, a povestit Li Hui, un bărbat care şi-a mai găsit printre ruine câteva dintre bunuri. „Au murit cu zecile, dar putea fi şi mai rău. Din fericire (seismul) a avut loc după-amiaza, când mulţi oameni nu erau în case“, a adăugat el.

Străzile din Yongan sunt învăluite acum de o tăcere apăsătoare, iar supravieţuitorii speră cu disperare să primească şi ei ajutoare. Între timp, văd doar cum acestea se îndreaptă spre Beichuan. „Nu am mâncat nimic de două zile. Ajutoarele nu au ajuns încă. Se duc întâi la Beichuan“, s-a plâns Ding Xiuyong, o femeie care-l însoţea pe Li Hui.

Oraşul este devastat, drumurile sunt blocate de pământ şi roci care au căzut de pe dealuri. Nu vin veşti şi nimeni nu ştie ce urmează să se întâmple. Optimismul încearcă însă să se strecoare pe lângă disperare. „O să dărâmăm casa asta şi o să facem una nouă“, a spus Xie Jiachang, un bărbat care încerca să recupereze câteva lucruri din locuinţa sa grav avariată.

"A fost cea mai înfricoşătoare experienţă din viaţa mea. Au murit cu zecile, dar putea fi şi mai rău. Din fericire, seismul a avut loc după-amiaza, când mulţi oameni nu erau în case." - Li Hui, locuitor al oraşului dispărut Yongan

DESTIN. Supravieţuitorii din oraşele distruse, condamnaţi să ia viaţa de la zero

SEMNE RELE ANUL ARE Seismul şi numerologia În cultura tradiţională chineză, în care fiecare număr are o semnificaţie, cutremurul care a lovit sud-vestul Chinei dă naştere multor interpretări. Specialistul în geomanţie din Hong Kong, Raymond Lo, susţine că anul 2008, anul şobolanului, anunţa de la bun început dezastre, relevă AFP. „Este un an sub semnul apei şi al pământului, ceea ce înseamnă că pământul este instabil şi apa foarte puternică“, a explicat acesta.

Profeţiile apar peste tot, mai ales pe internet. 2008 a adus deja Chinei intemperii istorice, care au ucis peste 100 de persoane în trei săptămâni de zăpezi puternice, revolte în Tibet şi „cel mai devastator“ cutremur din 1949 încoace. În acelaşi timp, cifra 8 este considerată aducătoare de noroc, cifra 4 fiind cea asociată cu moartea. Până şi autorităţile au acordat credit superstiţiei potrivit căreia cifra 8 este norocoasă şi au hotărât ca Jocurile Olimpice să înceapă la 8.08.2008, la 8 seara.

Însă această cifră pare să fie în spatele dezastrelor din acest an. Intemperiile din iarnă au început la 25 ianuarie (25.01), dată care conduce la cifra 8 (2+5+0+1), iar cutremurul s-a produs cu 88 de zile înainte de Olimpiadă, la 12 mai (12.05), dată care conduce tot la cifra 8 (1+2+0+5).

Lupta pentru viaţă

80 de ore de calvar

BEICHUAN. Un copil a fost salvat în noaptea de joi spre vineri, după ce a supravieţuit 80 de ore sub ruinele şcolii din Beichuan în care învăţa. Vârsta şi sexul copilului nu au fost însă dezvăluite, relatează AFP, citând China Nouă. Salvatorii au declarat că „se aşteaptă la alte miracole“ întrucât au auzit voci slabe venind de sub ruinele şcolii. Trei zile sub dărâmături

YINGXIU. O fetiţă de 11 ani a fost descoperită în viaţă de echipele de salvare, joi, după ce a stat 68 de ore sub dărâmăturile unei şcoli din oraşul Yingxiu din districtul Wenchuan, relevă AFP. Echipele de intervenţie au auzit vocea micuţei în timp ce îndepărtau bolovani şi moloz lângă şcoala în cauză. Fetiţa a fost salvată cu preţul unor eforturi de câteva ore ale voluntarilor, care au reuşit să o extragă de sub planşeele sfărâmate.

Adopţiile - o soluţie pentru copii

BEIJING. Guvernul chinez se pregăteşte să permită adopţia unui număr semnificativ de copii ai căror părinţi şi-au pierdut viaţa în cutremur, relevă AFP. Organizaţii cu sediul în China, dar şi din străinătate, au propus deja să adopte aceşti copii. Totodată, executivul s-a declarat dispus să examineze cererile emise de „persoane calificate“. Aşteptând o eventuală adopţie, orfanii vor fi încredinţaţi birourilor locale ale ministerului pentru afaceri civile. Val de generozitate

BEIJING. Oameni din toată China şi-au deschis larg portofelele, dorind să fie alături de conaţionalii lor aflaţi într-o situaţie limită. Generozitatea chinezilor este însă suprinzătoare pentru că ţara nu are tradiţia filantropiei, iar cetăţenii săi fac parte, de cele mai multe ori, din prima generaţie care a ieşit din sărăcie, comentează Reuters. Oamenii au luat cu asalt şi clinicile pentru a dona sânge pentru victimele seismului.

Ne puteți urmări și pe Google News