Un cunoscut CRITITC LITERAR răstoarnă situația cu privire la proba scris a BACALAUREATULUI la Limba și Literatura Română. Ce spune despre ROMANUL PSIHOLOGIC
- Matei Năstase
- 5 iulie 2016, 15:23
Nicolae Manolescu, critic literar, susține că vor exista confuzii și interpretări în ceea ce privește corectarea lucrărilor scrise la Limba și Literatura Română de la Bacalaureat. El spune că de vină este terminologia folosită, care este confuză, dând exemplu cazul categoriei de ”roman psihologic”. El spune că orice roman poate fi un roman psihologi, deoarece are de-a face cu personaje umane.
„Romanul «Enigma Otiliei» poate fi foarte bine încadrat la roman psihologic. Terminologia nu este neapărat bătută în cuie. Mai greu de spus care nu e psihologic; din moment ce toate romanele au personaje umane, să zic aşa, toate sunt psihologice, în sens larg. Eu am propus formula mea, cu doric, ionic şi corintic, tocmai ca să evit aşa ceva şi «Enigma Otiliei» e un roman doric de tip clasic, nu e un roman ionic, unde intră majoritatea romanelor psihologice din anii 1930, dar nu e o greşeală, mai ales că e o problemă de psihologie foarte clară”, explică Nicolae Manolescu, potrivit News.ro.
Totodată, criticul arată că și la proba de la profilul real pot exista probleme, subiectul fiind dificil și lipsit de abiguitate. Elevii au avut de prezentat viziunea asupra lumii dintr-un roman din perioada interbelică. Chiar dacă perioada interbelică a fost între anii 1919 – 1939, criticul spune că aceasta poate fi prelungită până la instalarea cenzurii, în 1947.