Un ciclon puternic va lovi România. Meteorologii anunță fenomene meteo extreme

Un ciclon puternic va lovi România. Meteorologii anunță fenomene meteo extreme Descărcări electrice. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Specialiștii internaționali în meteorologie anunță că țara noastră va fi lovită de un puternic ciclon, care va provoca fenomene extreme.

Și ANM avertizease anterior că primăvara este departe de a se manifesta în adevăratul sens al cuvântului. Specialiștii au anunțat că ne vom confrunta cu precipitații însemnate cantitativ și cu vânt puternic, din cauza unui ciclon mediteranean care va ajunge în România.

Instabilitatea atmosferică va începe de marți, în special în regiunile intracarpatice și în zonele de munte. Cu toate acestea, în unele zone, temperaturile vor atinge și 28 de grade, valori anormale pentru această perioadă.

Când încep fenomenele meteo periculoase

Miercuri, în jumătatea sud-vestică a țării, vor cădea cantități mari de precipitații, vor avea loc furtuni, descărcări electrice, vânt puternic, dar și căderi de grindină.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Căldura vine la pachet cu fenomenele de instabilitate atmosferică, care se vor manifesta începând de marți după-amiază, în special în regiunile intracarpatice și în zonele de munte. Miercuri se vor manifesta în jumătatea sud-vestică a teritoriului, acolo unde ne așteptăm la cantități importante de apă și la averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, care pot lua, local, și aspect de vijelie, dar și căderi de grindină.

La altitudini mari, intensificările de vând vor putea depăși 70-90 km/h, în restul țării intensificările fiind la cote mai joase, anume 45-55 km/h. Miercuri va fi o vreme deosebit de caldă. Ne vom apropia de 28 de grade Celsius, în special în sudul extrem. Pe la mijlocul săptămânii, mai ales spre final, ne vom apropia de normalul termic al datei din calendar, anume 18-24 de grade”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

În Banat, Crișana, Maramureș și Oltenia se vor înregistra ploi, vreme instabil și descărcări electrice. Totodată, vântul va bate cu rafale de până la 60-65 km/h.  În zona Carpaților Meridionali, vântul va bate în rafale cu viteze de peste 70-80 kilometri pe oră.

Vremea în București

În București se vor înregistra temperaturi cu mult peste normalul perioadei. Marți se vor înregistra între 27-18 de grade Celsius, urmând ca miercuri, la amiază, să fie 21 de grade, dar și precipitații. Joi, bucureștenii se vor bucura de temperaturi de până la 24 de grade Celsius, însă nu dispar aversele.