Cel mai optimist cercetător: „Într-o lună, pandemia se va termina”
- Alexandru Toader
- 25 iulie 2020, 17:36
Un cercetător român susține că pandemia de coronavirus ar putea să ia sfârșit mai devreme decât ne așteptam.
Prof. dr. Adrian Restian a afirmat că vom scăpa de pandemie în aproximativ o lună. Însă, medicul a precizat că nu vom scăpa și de virus. Acesta a declarat că SARS-CoV-2 va rămâne printre noi, așa cum se întâmplă și cu virusul gripal.
„Cred că într-o lună se va termina. E un vârf prea abrupt și acum toți cei care nu respectă măsurile de protecție și sunt vulnerabili, vor face boala și rămân oamenii care sunt fricoși și care se vor imuniza treptat.
Pentru că e importantă și cantitatea de virus cu care intri în contact. De exemplu, eu când merg în magazin, nu stau foarte mult. Stau cât este nevoie, evit întâlnirile și stau cât mai puțin posibil. O să vedeți că după o lună se va întâmpla ceva ori cu virusul, ori cu noi și se va termina acest trend ascendent și chiar înspăimântător al numărului de cazuri”, a susținut prof. dr. Adrian Restian într-un interviu la Medika TV.
Tătaru: „Ne gândim la un al doilea episod poate mai accentuat”
În luna iunie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declara că o revenire la viaţa „completă” de dinainte de pandemie este posibilă spre sfârşitul verii, „dar cu anumite obiceiuri pe care le-am preluat”.
„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competiţiile sportive, la început fără spectatori, le putem extinde într-un timp doi. În acest moment avem concertele în aer liber, până la 500 de oameni cu distanţare, putem mări acest număr.
Bazinele de înot în exterior, putem să ne gândim. Dar toate aceste lucruri sunt în contextul evoluţiei noastre epidemiologice. Suntem de-abia la începutul celei de-a doua perioade de relaxare, evaluarea, cel puţin la o săptămână, ne poate face să putem da termenul pentru următoarele măsuri de relaxare sau care sunt acestea”, a explicat Nelu Tătaru la TVR 1.
„Încă colectăm aceste date şi studiul de seroprevalenţă ne va da şi un răspuns. Gestionăm, pe vară, inclusiv o convieţuire cu virusul, poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică. Va trebui să gestionăm şi un număr din populaţia României, care sunt imunizaţi.
Cu cât acest număr este mai mare, ne gândim la un episod doi mai facil sau aproape inexistent. Cu cât numărul din populaţie care este imunizat este mai mic, ne gândim la un al doilea episod poate mai accentuat.
Nu ţine doar de noi. Vom avea o circulaţie, noi trebuie să gândim gradul nostru de imunizare, transmiterea comunitară şi afluxul de cetăţeni români sau străini care vin în România din anumite focare. Acestea sunt toate cele trei lucruri pe care va trebui să le gestionăm din toamnă-iarnă”, a arătat ministrul Sănătăţii.