Monica Pop, director la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, a susținut că există un simptom mai puțin cunoscut pentru coronavirus. Este vorba despre conjunctivită.

„La 4% dintre cei infectaţi cu COVID-19, boala debutează cu o conjunctivită. Aşa debutează boala. Adică este o inflamaţie conjunctivală şi mulţi nu se gândesc că de acolo vine”, a spus doctorul Monica Pop pentru Fanatik.

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, conjuctivita este unul dintre simptomele ignorate în dese rânduri, în ceea ce privește infectarea cu COVID-19. Conform unui studiu realizat în China, un procent dintre cei infectați cu noul coronavirus aveau conjunctivită, în timp ce la toți participanții studiului s-a găsit virusul în secrețiile oculare.

De altfel, medicii oftalmologi au susținut că, alături de mască, ar trebui purtați și ochelarii pentru a oferi o protecție sporită împotriva infectării cu noul coronavirus.

Potrivit medicului Monica Pop, virusul trece uşor din nas pe suprafaţa oculară şi invers.

„În toate virozele, în secreţia conjunctivală există virusul. Şi în rujeolă, gripă sau varicelă. Deci, categoric, la cei contaminaţi virusul există şi în ochi. La noi nu s-a pus problema să purtăm ochelari. Eu atrag atenţia de la începutul lunii martie. În afară de mască trebuie ochelari de vedere sau ochelari obişnuiţi, fără dioptrii.”, a punctat ea.

Monica Pop a mai indicat, potrivit sursei citate, ca suprafaţa oculară să fie spălată cu apă rece seara şi ochelarii la fel.

„Fără doar şi poate, lumea trebuie să poarte ochelari de protecţie. Fără discuţie. Cei care nu au, pot să îşi cumpere o ramă de ochelari fără dioptrii. Se găsesc pe toate gardurile şi nu sunt scumpi. Oricum, protecţia trebuie făcută”, a spus Monica Pop.