Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un campion s-a umplut de bani și glorie după ce n-a mai mâncat aceste alimente nocive
Un campion s-a umplut de bani și glorie după ce n-a mai mâncat aceste alimente nocive

Un campion s-a umplut de bani și glorie după ce n-a mai mâncat aceste alimente nocive

Și-a schimbat radical stilul de-a se hrăni și rezultatele s-au văzut imediat.

În disperare de cauză, tenismenul a încercat să schimbe metodele de antrenament, ședințele de pregătire fizică, a consultat psihologi și kinetoterapeuți, a schimbat antrenori. Nimic nu dădea rezultate. Pe lângă probleme musculare, dureri abdominale, stare psihică proastă, sportivul suferea și de astm. Viața și cariera i s-au schimbat dintr-o întâmplare fericită. Evenimentele sunt povestite în cartea „Dieta câștigătoare”, în cadrul căreia Djokovici explică transformarea uluitoare.

Soluția, oferită din întâmplare

În 2010, doctorul sârb Igor Cetojevici, rezident în Cipru, schimba fără chef canalele de la televizor. Soția sa l-a rugat să lase pe un post unde se transmitea o partidă jucată de Djokovici la Australian Open. „Eram greoi, lent și obosit”, descrie tenismenul simptomele care îi guvernau viața.

Cu ochi avizați, doctorul și-a dat seama că sportivul suferă de o intoleranță la gluten, care îl ține pe loc. Prin intermediul tatălui lui „Nole”, Igor s-a întâlnit cu Novak și l-a convins să trebuie să elimine orice aliment care conține gluten.

„Nu pentru totdeauna, încearcă doar două săptămâni. Apoi, mănâncă o felie de pâine”. Djokovici a făcut întocmai și a observat o schimbare radicală. Cetojevici l-a supus mai întâi unui test „băbesc”. Tenismenul a luat o felie de pâine în mâna stângă și a pus-o cu în dreptul abdomenului. Apoi, a întins dreapta în poziție orizontală, încercând să opună rezistență în timp de doctorul trăgea în jos de mână. Anterior, făcuse testul fără pâine. Bineînțeles, diferența a fost vizibilă și Djokovici a constatat că atunci când nu ținea alimentul în mână avea mult mai multă forță.

În urma analizelor de sânge, a aflat că suferă de o intoleranță ridicată la gluten și roșii. A eliminat o listă impresionantă de alimente, dar și lactatele, și zahărul. Tenisul de nivel înalt cerea sacrificii.

Marea schimbare

„Nu înțelegeam cum o să fac asta. Părinții mei avuseseră o pizzerie atunci când eram copil. La sârbi, pâinea este un cult”, spunea Djokovici. Însă, schimbarea fizică și psihică era fără tăgadă. La câteva luni după ce și-a schimbat dieta, „Nole” a avut un an 2011 colosal. A câștigat titlurile de la Australian Open, Wimbledon și US Open.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: