Un bucureștean ce a construit ilegal un imobil în Orășelul Copiilor, obligat la plata unei amenzi de 20.000 de euro

Un bucureștean ce a construit ilegal un imobil în Orășelul Copiilor, obligat la plata unei amenzi de 20.000 de euro

Un bucureștean, ce a construit un imobil pe domeniul public al statului, însă fără a dispune de autorizație de construire, va trebui acum să plătească o amendă de zeci de mii de euro, după ce a refuzat să demoleze construcția.

Imobilul denumit „Hot Spot” este situat în București pe strada Piscului, Parcul Tineretului-Orășelul Copiilor, din sectorul 4, fiind unul cu regim de înălțime P+2E+M și cu o suprafață construită la sol de aproximativ 424 mp. În urmă cu mai mulți ani, Primăria Sectorului 4 a dispus desființarea imobilului, iar bucureșteanul a pierdut definitiv procesul prin care a contestat decizia.

20.000 de euro pentru un imobil construit ilegal în București

Judecătorii au constatat atunci că lucrările au fost executate fără autorizație de construire, pe terenul ocupat fără titlu-proprietatea publică a Municipiului București. Astfel, imobilul „Hot Spot”, precum și lucrările de extindere a clădirii, atât pe plan orizontal, cât și vertical, au fost făcute ilegal.

Ulterior, pentru că proprietarul construcției nu s-a conformat somațiilor de dezafectare pe propria cheltuială a construcțiilor edificate pe domeniul public, s-a procedat la efectuarea demolării, contractând în acest sens, în cursul anului 2017, servicii de la societăți specializate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primăria Sectorului 4 s-a adresat apoi instanței, solicitând obligarea bucureșteanului la plata sumei de 95.619,84 lei, la care se vor adăuga dobânzi legale actualizate până în momentul plății. Suma reprezintă contravaloarea serviciilor de dezafectare a clădirii.

Judecătoria Sectorului 4 nu a dat dreptate Primăriei, însă următoarele două instanțe, Tribunalul București și Curtea de Apel București au fost în defavoarea bucureșteanului, care a fost obligat la plata sumei pentru demolarea imobilului construit ilegal.

Judecătorii au apreciat, referitor la susținerea că suma solicitată prin acțiune ar fi fost nejustificat de mare, că nu este întemeiată, având în vedere faptul că toate lucrările ce au fost efectuate și costurile aferente au fost detaliate în anexa contractului de lucrări, respectiv în oferta de lucrări, precum și ținând cont de dimensiunea imobilului-construcție ce trebuia demolat – P+2E+M cu suprafață construită la sol de 422 mp.

Însă, instanța a decis că aceasta a fost din culpa bucureșteanului, care, deși putea să demoleze clădire singur și avea în acest sens suficient timp pentru a o face, nu s-a conformat deciziei, dată încă din 3 aprilie 2017, potrivit justnews.ro.