Au fost Alfie Evans, Charlie Gard și mulți alți copii uciși de medici și judecători? Un bebeluș declarat „în moarte cerebrală” a început să respire

Sursa: arhiva EVZ

Un bebeluș declarat în moarte cerebrală a revenit la viață și a început să respire după câteva săptămâni. Cazul a stârnit numeroase dispute în lumea medicală, așa că s-a ajuns la rescrierea protocolului în baza căruia o persoană este declarată în moarte cerebrală. Dar situația readuce în discuție zecile de cazuri - dintre care cele mai cunoscute au fost cele ale lui Charlie Gard și Alfie Evans - în care instanțele de judecată le-au interzis părinților să-și mute copiii din spitalele care hotărâseră să-i deconecteze de la aparate.

Specialiștii din Marea Britanie au decis să reevalueze testele și procedurile prin care o persoană este declarată în moarte cerebrală. Decizia a fost luată după ce un bebeluș care a fost declarat în moarte cerebrală și urma să fie deconectat de la sistemele de susținere a vieții, a început să respire.

Medicii de la Academy of Medical Royal Colleges (AOMRC) au decis să rescrie îndrumările privind testarea trunchiului cerebral. De asemenea, se va rescrie procedura legală utilizată de spitale pentru declararea morții cerebrale și întreruperea tratamentului de susținere a vieții la pacienții cu leziuni cerebrale severe.

Un bebeluș care fusese declarat în moarte cerebrală, în urma a două teste, a început să respire singur după două săptămâni. Copilul nu a fost scos de la aparate și a fost ventilat în continuare și după declararea morții acestuia deoarece exista o dispută juridică în derulare. Medicii care îl tratau într-un spital din Londra au fost forțați să anuleze diagnosticul de moarte clinică. Aceasta după ce o asistentă a observat că micuțul avea o respirație ritmică independentă.

În acest context, un medic specialist a declarat, la o audiere la Înalta Curte, că a fost „șocat” când a văzut că bebelușul declarat în moarte cerebrală, a început să respire singur. Același lucru l-a spus și magistratul care a judecat cazul și care a declarat că situația prezentată este „șocantă” chiar și pentru cei cu experiență. În aceste condiții magistratul a declarat testul în baza căruia se declară moartea cerebrală este „nefiabil”.

Cum se face testul cerebral

Testul cerebral este un test clinic efectuat atunci când există dovezi clare de leziuni grave ale creierului care nu pot fi vindecate. Este foarmat dintr-o serie de mini-teste menite să verifice funcțiile automate ale creierului, inclusiv reacția la lumina din ochi, la apă rece ca gheața în ureche și o perioadă scurtă de oprire a ventilatorului pentru a vedea dacă un pacient încearcă să respire.

Un alt caz asemănător s-a petrecut în martie 2021 când un tânăr de 18 ani a fost declarat mort cerebral în urma unui accident rutier. Acesta a început să respire independent cu câteva ore înainte ca organele sale să fie extrase pentru donare. Ulterior, acesta și-a revenit, iar acum face sport și duce o viață normală, după cum relatează Sky News.

Un lung șir de morți: Alfie Evans, Charlie Grad și mulți alții

Poate cel mai cunoscut dintre cazurile de copii uciși în spitale, pe baza unor decizii medicale dublate de susținerea unor sentințe judecătorești a fost cel al lui Alfie Evans. Părinții săi, Kate James şi Tom Evans, s-au luptat săpămâni în șir pentru ca fiul lor să nu fie deconectat de la aparate. În tot acest scandal au intervenit și Papa Francisc și guvernul din Italia, care s-au declarat dispuse să preia copilul și să-l trateze la spitalul de copii Bambino Gesu din Roma, pe cheltuiala lor.

La fel s-a întâmplat în cazul lui Charlie Grad, ai cărui părinți au strâns peste 1,5 milioane de euro din donații pentru tratamentul copilului lor, în timp ce o clinică din SUA s-a oferit să îl trateze gratuit pe micuț. Totuși, și în acest caz, instanța a decis că este în „interesul superior al copilului” să fie omorât.