Un apropiat al lui Putin știe cum se poate termina războiul
- Adriana Popescu
- 7 iunie 2022, 12:16
Serghei Markov, analist politic apropiat Kremlinului şi care o perioadă a fost şi purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat pentru Milliyet că partea rusă şi-a expus punctul de vedere şi că soluţia pentru războiul din Ucraina este în mâinile Rusiei şi ale SUA.
Forumul "Relaţiile dintre UE şi Turcia", organizat de către Primăria din Maltepe, a reunit experţi în politica internaţională şi politicieni, în primul rând din Europa şi Rusia. Unul dintre numele care a participat la forum a fost Serghei Markov, care a deţinut diverse funcţii în Administraţia Prezidenţială din Rusia. Declaraţiile speciale ale lui Markov pentru Milliyet reflectă punctul de vedere al părţii ruse faţă de război, el susţinând că în Ucraina se desfăşoară un război hibrid ultramodern, în care părţile sunt Rusia şi SUA.
Markov spune că Rusia, prin atacul asupra Ucrainei din 24 februarie "a fost obligată, de fapt, să intre într-un război mai mic pentru a preveni un război mai mare"şi că "Rusia îşi poate continua atacurile până când va ajunge la un acord cu SUA, care se adevăratul conducător al Ucrainei, şi în special cu Joe Biden. Biden ar trebui să pună punct proiectului american de a transforma Ucraina în 'opozanta Rusiei', precum şi acţiunilor teroriste împotriva ruşilor din Ucraina şi Rusia".
"Suntem ameninţaţi"
Markov precizează că din punctul de vedere al Rusiei nu va fi suficientă ocuparea Donbasului, adăugând: "Noi nu avem nevoie de teritorii, Rusia este o ţară foarte mare. Avem nevoie de securitate şi nu o deţinem. Să o spun direct, suntem sub ameninţarea SUA care a ocupat Ucraina". Susţinând că SUA nu au permis aplicarea Acordului de la Minsk pentru Donbas, Markov adaugă: "Toate deciziile importante din Ucraina se iau la Washington", scriu cei de la Milliyet.
Markov afirmă că sunt trei condiţii pentru soluţionarea războiului în desfăşurare: "Soluţionarea crizei existente depinde de oprirea terorismului politic, eliberarea tuturor deţinuților politici şi democratizarea şi asigurarea neutralităţii Ucrainei. Dacă SUA vor respinge democratizarea Ucrainei, vom fi nevoiţi să continuăm /războiul/... Conflictul de astăzi nu este între Rusia şi Ucraina. Iar soluţia poate fi găsită doar între părţile implicate în război, Rusia şi SUA".
Calificând războiul din Ucraina drept un "războiul hibrid al secolului 21, un război pentru putere", Markov a adăugat: " Dar acest război este războiul pentru putere al SUA. De fapt, decizia pentru astfel de războaie a fost luată acum 10 ani, în timplul administraţiei Obama. SUA nu vor lupta cu militarii lor, ci cu ai altor ţări. Asta fac în acest moment. Luptă împotriva Rusiei cu vieţile ucrainenilor, pentru că soldaţii ucraineni sunt ruşi şi vorbesc limba rusă... Astăzi Biden a repetat greşelile lui Adolf Hitler şi Napoleon. Ambii credeau că Rusia este o ţară foarte mare, dar foarte slabă în interior. S-au gândit că dacă declanşează un război împotriva Rusiei, ţara se va prăbuşi. Aceasta este greşeala clasică pe care o fac toţi inamicii Rusiei".
Ar putea intra în Transnistria
Markov a comentat şi intenţia Rusiei de a înainta către Odesa şi Transnistria, după Donbas, pentru a uni aceste teritorii şi a spus: "Este una dintre opţiuni. Dar ar fi bine să privim către Osetia de Sud, este un bun exemplu. Referendumul din Osetia de Sud a fost anulat acum 4 zile de Moscova. Motivul ar fi declaraţia Georgiei, care nu vrea să preia cu forţa Osetia de Sud şi că 'doreste să negocieze şi nu va participa la sancţiunile împotriva Rusiei'. Acest exemplu este valabil şi pentru Moldova şi Republica Transnistria. Dacă Moldova va ajunge la o înţelegere, nu va interzice folosirea limbii ruse, nu va solicita prezenţa militarilor NATO şi nu va organiza operaţiuni militare în Transnistria, Rusia nu va ocupa acest teritoriu. Dar dacă Moldova va face pregătiri de război împotriva Transnistriei, Rusia va ocupa aceste teritorii pentru a-i proteja pe oamenii de acolo".
Turcia este "noua ţară neutră"
Referindu-se la subiectul legat de "exportul cerealelor", dezbătut des în ultimele zile, Serghei Markov a spus: 'Dacă se va ajunge la un acord în privinţa cerealelor, acest lucru se va întâmpla datorită Turciei, care este cea mai bună ţară pentru acest rol. Turcia este 'noua ţară neutră'. Până şi ţări neutre clasice, precum Elveţia şi Finlanda nu au reuşit să fie neutre. O lume cu multă agresivitate manifestă interes pentru ţările neutre. Şi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi India au încercat să fie neutre, dar Turcia este una dintre ţările care au reuşit să facă cel mai bine acest lucru. Nu cerealele din Ucraina sunt problema, ci sancţiunile împotriva Rusiei în privinţa produselor agricole. Dacă vreţi să cumpăraţi cereale din Ucraina, atunci ridicaţi sancţiunile impuse /Rusiei/ în domeniul agricol. Un acord în această problemă ar putea fi posibil doar odată cu ridicarea sancţiunilor. Încă este posibil un astfel de acord, deocamdată nu s-a reuşit, continuă procesul de negociere." (RADOR)