Un an agricol excelent. PRODUCŢII peste aşteptări şi RECORDURI la GRÂU şi ORZ

Un an agricol excelent. PRODUCŢII peste aşteptări şi RECORDURI la GRÂU şi ORZ

Recoltarea este în plină desfăşurare. Dacă în ceea ce priveşte orzul, deja o bună parte din fermieri au vândut recolta, în ceea ce priveşte grâul, faptul că preţurile de achiziţie sunt mici îi fac pe agricultori să pregete.

Anul acesta, faţă de alţi ani, producţia este peste aşteptări, consemnându-se chiar şi recorduri, de 6,5 tone la hectar la orz şi 8 tone la hectar la grâu, amândouă la o calitate foarte bună.

Preţurile de achiziţie sunt: 590-600 lei/tonă la orz, pe contract şi 515 lei/tonă la liber; la grâu, 550-640 lei/tonă, în funcţie de calitate. Spre comparaţie, conform site-ului agrointel.ro, preţul de referinţă la zi, pentru grâu MATIF, la Bursa de la Paris este de minim 179, 50 euro/tona, iar maxim de 181,50 euro/tonă, livrate în luna septembrie.

"A fost recoltată 74,05% din suprafaţa însămânţată cu orz la nivel naţional, în judeţele Arad, Argeş, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt şi Timiş campania de recoltare a orzului fiind încheiată, iar în Gorj, Teleorman şi Tulcea, aceasta apropiindu-se de final. La orzoaica de toamnă, recoltarea s-a efectuat pe mai mult de jumătate din suprafaţa însămânţată, aceasta fiind încheiată în Arad, Buzău, Călăraşi, Mehedinţi şi Teleorman, aflându-se în stadii avansate în Dâmboviţa, Neamţ şi Prahova. Campania de recoltare a grâului s-a extins şi a continuat în ritm susţinut în judeţele Olt, Dolj, Mehedinţi, iar în Teleorman s-a adunat recolta de pe 53,01% din suprafaţa însămânţată", se arată în document.

"Atragem atenţia comercianţilor de cereale că aceia care fac efectiv această producţie pe care o dau astăzi spre comercializare sunt fermierii, cei care au cheltuit mult şi au depus eforturi uriaşe pentru obţinerea acestor producţii prin dotări corespunzătoare şi aplicarea de tehnologii moderne pentru a obţine producţii de calitate superioară", anunţă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Conform sursei citate, fermierii au aşteptat un an pentru realizarea acestora în condiţii grele de muncă şi cu riscuri enorme.

"Agricultura se desfăşoară sub zodia riscului, tot timpul trebuie să cauţi decizia cea mai bună. În acelaşi loc ai grâu supracopt şi trebuie să-l recoltezi cât mai repede, iar alături ai culturi suferinde de porumb sau floarea soarelui, care aşteaptă ploaia", a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.