Autorităţile sanitare au anunțat joi că numărul persoanelor infectate cu virusul care provoacă febra dengue a crescut la peste 17.000 până în prezent în acest an în Sri Lanka, ţară în care au fost consemnate şapte decese din această cauză.
Peste 300 de cazuri de febră dengue au fost raportate recent, peste 90 dintre acestea în Colombo.
Există riscul ca febra dengue să se răspândească
Autorităţile sanitare au precizat că există o creştere a populaţiei de ţânţari, avertizând cu privire la riscul ca febra dengue să se răspândească în continuare în zilele următoare, în special în zonele urbane şi semi-urbane.
Ar trebui acordată o atenţie specială prevenirii răspândirii dengue din cauza unui risc crescut de răspândire a bolii transmisă de ţânţari în perioada ploilor musonice, au indicat autorităţile.
Conform datelor oficiale, în luna aprilie a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de dengue, fiind consemnate 1.860 de infecţii.
Experţii din domeniul sanitar au îndemnat populaţia să solicite servicii medicale imediate în cazul în care prezintă febră mare, vărsături, dureri abdominale sau ameţeli, acestea numărându-se printre simptomele febrei dengue.
Țânțarii care răspândesc boala au fost modificați genetic
Cazurile de febră Dengue au scăzut cu 77% în cadrul unui studiu fără precedent, unde țânțarii care răspândesc boala au fost modificați genetic.
Oamenii de știință au folosit țânțari infectați cu o bacterie „miraculoasă", care reduce capacitatea insectei de a răspândi virusul.
Testul s-a desfășurat în orașul Yogyakarta City din Indonezia și urmează să fie extins, în speranța că această modificare a țânțarilor va duce la eradicarea virusului ca provoacă febra Dengue.
„Programul Mondial al Țânțarilor" este o inițiativă care luptă pentru eradicarea bolilor transmise de țânțari. Echipa din spatele programului spune că rezultatele recente ar putea reprezenta o soluție pentru virusul care afectează un număr mare de oameni.
Febra Dengue nu era o boală cunoscută acum 50 de ani, însă s-a transformat într-o pandemie lentă și numărul cazurilor a crescut puternic. Spre exemplu, în 1970 doar nouă țări s-au confruntat cu epidemii severe. Acum, există aproximativ 400 de milioane de cazuri pe an.
Febra Dengue mai este cunoscută sub numele „febra osoasă" pentru că provoacă dureri severe în mușchi și oase, iar epidemiile grave pot copleși spitalele.