Alarmă declanșată de un val de infecții la copii! Germania avertizează cu privire la un virus mai periculos decât Covid
- Mihai Popescu
- 30 iulie 2021, 08:00
Germania a avertizat despre virusul respirator sincițial (RSV) care se răspândește rapid și este „mai periculos decât Covid”. Aceeași situație se înregistrează în Elveția, SUA, Israel. Autoritățile române nu au semnalat deoacamdată exsitența unui val crescut de infecții respiratorii la copii.
Cea mai mare clinică pentru copii din Germania, Olgahospital din Stuttgart, a raportat o creștere a bolilor respiratorii și a infecțiilor cu virus respirator sincțial (VRS) în ultimele două săptămâni, scrie presa germană. Numărul copiilor care au ajuns la spital din cauza infecției s-a dublat acum, comparativ cu rata sezonieră obișnuită. Medicii germani îl consideră un virus mai periculos decât Covid-19.
”Virusul sincițial respirator (RSV) determină o infecție respiratorie comună, foarte contagioasă. Testul RVS detectează prezența virusului sincițial respirator în secrețiile nazale pentru a ajuta la diagnosticarea infecției. Majoritatea adultilor se vindecă în 1-2 saptamani, dar VRS poate fi sever ăn special la nou-născuți și vârstnici”, scrie pe siteul reginamaria.ro.
Simptomele virusului respirator sincțial (VRS) la bebeluși
Jan Steffen Jurgensen, președintele consiliului de administrație al clinicii din Stuttgart, a declarat: „Vara, sezonier, mai puțini copii ajung la camera de urgență din spitalul Olgah, de obicei în jur de 70 pe zi, dintre care doar aproximativ 20% trebuie să fie în mod normal internați “ Cu toate acestea, recent spitalul a avut aproximativ 130 de copii internați într-o singură zi.
În plus, trei copii au fost tratați săptămâna trecută și săptămâna precedentă pentru infecții severe cu virus respirator sincțial (VRS).
Tobias Tenenbaum, președintele Societății germane pentru boli infecțioase pediatrice (DGPI), a adăugat comentariilor lui Jurgensen spunând că „virusul respirator sincțial (VRS) este mult mai periculos decât Covid-19, în special pentru copiii mai mici”. Reducerea restricțiilor de blocare a însemnat că bolile infecțioase grave se pot răspândi mult mai repede în rândul populației. Unele dintre aceste boli sunt declanșate de virusul respirator sincițial (RSV).
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, virusul respirator sincițial este un virus respirator comun care cauzează de obicei simptome ușoare, asemănătoare gripei. Majoritatea oamenilor se recuperează în decurs de două săptămâni, dar virusul poate fi grav, în special pentru sugari și adulți mai în vârstă.
Virusul respirator sincițial. Semnele și simptomele care trebuie avute în vedere
Virusul respirator sincițial este cea mai frecventă cauză de bronșiolită (inflamație a căilor respiratorii mici în plămâni) și pneumonie (infecție a plămânilor) la copiii mai mici de unul. Experții încearcă acum să afle motivul din spatele creșterii masive. Jurgensen a sugerat că, deoarece întregul sezon gripal a fost inexistent în acest an din cauza izolării blocate, mulți copii nu au fost capabili să acumuleze imunitate.
El a spus că, odată cu redeschiderea școlilor și centrelor de zi, „copiii sunt din ce în ce mai expuși”. În plus, Institutul Robert Koch (RKI) a avertizat că publicul trebuie să se pregătească pentru o „frecvență crescută a bolii”. Într-un articol recent intitulat „Pregătirea pentru toamnă și iarnă”, RKI a spus că oamenii ar trebui să se aștepte la o creștere a cazurilor de Sars-Cov-2, a gripei și a VSR datorită imunității bazale reduse.
Institutul a sugerat, de asemenea, că apariția în comun a acestor boli infecțioase ar putea duce la o povară semnificativă pentru sănătate și că opțiunile de prevenire și aprovizionare ar trebui comandate în timp util.
Vestea vine după numărul de bebeluși și copii mici infectați cu virusul respirator sincțial crescut dramatic în Elveția, Israel și SUA.
Cum se poate preveni
În Elveția, situația este similară cu cea din Germania, s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri până în prezent la Zurich. Numărul de cazuri în Elveția a crescut la 90 în iunie de la 10 în aprilie, potrivit Departamentului de Boli Infecțioase și Igienă a Spitalelor.
Liniile directoare recomandă protejarea copiilor care aparțin grupurilor de risc prin luarea de măsuri profilactice împotriva virusului respirator sincițial. Acestea includ spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, evitarea contactului apropiat, cum ar fi sărutarea, strângerea mâinilor și partajarea ustensilelor de mâncare cu alții. Curățarea suprafețelor frecvent atinse, cum ar fi clanțele ușii și dispozitivele mobile.
Medicii au observat, de asemenea, o creștere a răcelii, dar acestea sunt de obicei văzute ca un lucru pozitiv pentru sistemul imunitar. Copiii ale căror sisteme imunitare erau ocupate la o vârstă fragedă, de exemplu, suferă mai puțin de alergii.
În prezent, nu există vaccin pentru virusul respirator sincițial, dar studiile sunt în desfășurare, patru vaccinuri fiind deja în studii de fază III.
Unul este utilizată pentru vaccinarea adulților mai în vârstă, iar cealaltV pentru vaccinarea femeilor însărcinate pentru a-și proteja copiii cu anticorpi materni.