Un aliment este mult mai dăunător decât celebrul zahăr. Care sunt pericolele la care ne expunem
- Maria Miron
- 6 martie 2022, 11:49
Unii spun că este un produs foarte sănătos, în timp ce alții spun că poate provoca boli grave. Soia este un înlocuitor pentru carne și conține substanțe benefice pentru funcționarea organismului. Totuși, există un risc în consumul de suc de soia, atrag atenția specialiștii. Un studiu realizat pe sosuri din comerț scoate la iveală un rezultat alarmant.
Soia este un aliment foarte des utilizat în bucătăria românească, dar nu numai. Este un produs văzut drept înlocuitor al cărnii care nu afectează negativ organismul.
În ceea ce privește sucul de soia, dacă acesta este procesat chimic, există riscul ca el să devină dăunător organismului uman, din cauza chimicalelor care se află în compoziția sa. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum Alzheimer, avertizează healthfood.com, citat de Realitatea.net.
Conform specialiștilor, sosul de soia poate fi mult mai dăunător pentru organism decât zahărul, stând la baza unor grave afecțiuni.
Un studiu realizat pe 155 de sosuri din comerț scoate la iveală un rezultat alarmant
Moda vieții sănătoase câștigă tot mai mulți adepți, asta în teorie. În practică, majoritatea aleg cu grijă îngredientele de bază pentru o salată, de exemplu, dar când vine vorba de dressing dau fuga la raionul de sosuri, unde îi îmbie, de pe raft, sute de variante, care mai de care mai apetisante. Și chiar sunt apetisante, iar asta se datorează aromelor adăugate, destul de multe la număr. Multe sunt însă și bolile la care se expun cei care aleg să consume astfel de „bunătăți”.
Asociația Pro Consumatori a analizat conţinutul a 31 de sosuri de maioneză, 33 sosuri de roşii, 20 sosuri de soia, 7 sosuri de usturoi şi alte 64 de tipuri și au constatat că toate sunt pline de aditivi periculoși, care, în cazul unui consum constant și pe termen lung, devin un real pericol pentru sănătate.
Specialiștii spun că majoritatea aditivilor alimentari sunt de natură chimică și doar imit gustul natural. Aceștia sunt adăugați în alimente pentru a modifica caracteristicile psihosenzoriale ale produselor (gust, miros, culoare, aromă, consistenţă), respectiv pentru a prelungi durata de păstrare a alimentelor.
„Chiar dacă ne raportăm la o alimentație bio, în care alimentele de bază sunt de calitate, de exemplu pește, carnea sau legume de calitate, simpla adăugare a acestor sosuri, că vorbim de ketchup, maioneze, de sosuri cu diferite arome, de usturoi, barbeque, aduce un aport de toxine ce modifică foarte mult calitatea alimentelor de bază. Toate aceste gusturi bune induse de sosuri reprezintă de fapt un mod de otrăvire a fiecăruia dintre noi atunci când le consumă”, a explicat pentru Evenimentul Zilei medicul nutriționist, licențiat în biochimie, Alina Stoica.
Ești ceea ce mănânci!
Alimentația are rolul de a ne da aportul de energie optim pentru ca organismul nostru să funcționeze în paramentri normali. Am putea compara mâncarea cu combustibilul folosit de automobile. Așa cum fiecare mașină are nevoie de un anumit tip de combustibil, evident, de calitate, așa se întâmplă și cu organismul nostru.
Astfel că, indiferent de cât de sănătoasă este mâncarea din farfuria noastră, în momentul în care adăugăm sosuri pline de aditivi compromitem tot meniul, transformând combustibilul nostru în otravă curată.