Un acord economic şi comercial între UE şi Canada va stimula redresarea economică

Un acord economic şi comercial între UE şi Canada va stimula redresarea economică

Comisarul european pentru comerţ, Catherine Ashton, adresează prin intermediul evz.ro un mesaj cu privire la găsirea unor soluţii pentru a înfrunta criza economică.

Acum, când îngrijorările privind protecţionismul domină agenda noastră comercială, este extrem de important ca  marile economii atinse de criza economică să poarte discuţii privind deschiderea pieţelor. În această săptămână, la Montreal, Uniunea Europeană şi Canada vor începe negocieri în vederea semnării unui cuprinzător acord comercial şi economic. Acordul va întări relaţiile economice existente, şi anume schimburi comerciale de bunuri şi servicii care se ridică deja la suma de 70 de miliarde de euro anual.  Decizia de începere a negocierilor lansează mesajul că deschiderea comerţului  şi a investiţiilor contribuie la refacerea economică. 

Ambiţia noastră este de a realiza mult mai mult decât un simplu acord privind liberul schimb. Uniunea Europeană reprezintă al doilea cel mai important partener economic al Canadei şi a doua sa sursă de investiţii străine. Canada se află pe locul patru în ceea ce priveşte investiţiile străine în Uniunea Europeană. Având în vedere aceste două mari economii care contribuie deja  la creşterea economică şi la crearea de noi locuri de muncă pe pieţele lor respective, trebuie să ne propunem planuri ambiţioase pentru stimularea relaţiilor economice existente. 

Bineînţeles, un acord va dori obţinerea unui nivel maxim de liberalizare a comerţului cu bunuri şi servicii, dar ar trebui să ne punem de acord şi asupra unei deschideri şi cooperări privind investiţiile, achiziţiile publice, protejarea şi aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală şi angajamentele privind aspectele sociale şi de mediu ale comerţului şi dezvoltării durabile. Comisia Europeană este, de asemenea, dispusă să discute o posibilă întărire a cooperării şi în alte domenii legate de relaţiile comerciale, şi anume ştiinţa, tehnologia şi inovaţia sau energia.

Obstacole

Negocierile nu vor fi uşoare – există, de ambele părţi, bariere în calea comerţului şi a investiţiilor, şi anume o serie de  aspecte dificile şi sensibile, din punct de vedere politic, de exemplu cotele privind producţia de creveţi şi brânză,  liberalizarea sectorului autovehiculelor sau recunoaşterea calificărilor. Probleme precum accesul la pieţele de achiziţii publice, barierele privind investiţiile în sectorul telecomunicaţiilor şi a serviciilor financiare sau aspectele comerciale ale protecţiei mediului nu vor fi uşor de rezolvat. Dar trebuie să luăm în considerare următorul lucru: din punct de vedere istoric, Canada şi Uniunea Europeană au fost parteneri comerciali, nivelurile noastre de dezvoltare economică sunt similare, iar populaţiile noastre deţin calificări superioare şi sunt bine educate. Avem aceleaşi valori sociale, culturale şi de mediu. Ar trebui să reuşim să găsim o cale comună pentru a elimina barierele rămase, şi aceasta spre beneficiul nostru reciproc.

Trebuie să menţionăm în mod clar că intenţiile noastre bilaterale nu înseamnă o reducere a angajamentelor luate în vederea semnării Rundei de la Doha a negocierilor mondiale privind comerţul. Create în mod atent, acordurile bilaterale ambiţioase reprezintă pietrele de temelie ale unor acorduri multilaterale, dat fiind că ele contribuie la promovarea deschiderii şi a integrării între cei care doresc acest lucru. Prin crearea unor noi deschideri pe pieţe cheie şi prin abordarea unor probleme precum investiţiile, achiziţiile publice şi concurenţa, astfel de acorduri au potenţialul de a pregăti următoarele runde de negocieri multilaterale.

Lansarea acestei noi serii de negocieri nu înseamnă că Uniunea Europeană nu va continua să dorească semnarea unor acorduri ambiţioase privind liberul schimb cu parteneri din Asia şi America Latină. Dar câştigurile pe care le putem obţine în urma semnării unui acord comercial şi economic cuprinzător sunt tangibile şi merită să investim resurse în acest sens. Un studiu comun estimează că un asemenea acord va aduce peste 20 de miliarde de euro pe an economiilor noastre, datorită oportunităţilor comerciale, a unor bunuri şi servicii de mai bună calitate şi a unor reguli mai eficiente.

La data semnării acestui acord, economiile noastre vor atinge un stadiu avansat de  redresare, dar beneficiile aduse întreprinderilor şi consumatorilor nu vor fi inutile. Un acord comercial şi economic ambiţios şi cuprinzător reprezintă echivalentul unor măsuri de stimulare economică, care vor continua să producă investiţii, creştere economică şi locuri de muncă, an după an. Ar trebui să profităm din plin de această oportunitate. Catherine Ashton, Comisar European pentru Comerţ.  

Ne puteți urmări și pe Google News