Evenimentul Zilei > Politica > Ultimul sondaj aruncă în aer lumea politică. Surprize majore în percepția românilor
Ultimul sondaj aruncă în aer lumea politică. Surprize majore în percepția românilor

Ultimul sondaj aruncă în aer lumea politică. Surprize majore în percepția românilor

Un sondaj CURS realizat în perioada stării de urgență, 4-14 mai, arată o reașezare a opțiunilor politice a românilor. PNL scade vizibil, în timp ce PSD și USR-Plus se mețin pe poziții.

 

Cea mai nouă Cercetare de tip OMNIBUS a evidențiat o cădere a partidului de guvernământ, în timp de principalii contracandidați stagnează pe poziții.

Față de luna ianuarie-februarie când PNL se situa la un confortabil 38%, în mai, liberalii ai căzut la cota 32. PSD avea 27% în iarnă, pentru ca acum să urce la 29%.

În ce privește personalitățile politice – se remarcă o scădere a președintelui Klaus Iohannis pe fondul asumării directe a gestionării crizei coronavirus, dar și ușoară creștere în dreptul personalităților din opoziție.

Iohannis este secondat de primarul Capitalei, Gabriela Firea și plutonul compact, Victor Ponta (Pro România), premierul liberal Ludovic Orban, Marcel Ciolacu (PSD) si Traian Băsescu.

Trebuie spus că percepția populației este mai nefovorabila la Ludovic Orban decât la Marcel Ciolacu.

 

Pentru alegerile locale, intenția de vot la această ora este:

PNL – 32%

PSD – 29

Alianța USR-PLUS – 13%

Pro România – 6%

ALDE – 5%

PMP – 5%

UDMR – 5%

Alții – 5%

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 986 de respondenți prin metoda CAŢI (Computer Assisted Telephone Interview), cu o marjă de eroare de 3,1% și un nivel de încredere de 95%.