Joi seara, înainte de a declanșa măcelul de pe Promenada Englezilor, Mohamed Lahouaiej Bouhlel a avut o intensă activitate pe telefonul mobil. El a trimis și a primit o sumedenie de mesaje. Unul dintre acestea, expediat la ora 10.27, cu 18 minute înainte de a apăsa pedala de accelerație, suna astfel: „Adu mai multe arme! Adu în cinci minute la C.” Ceva mai devreme, într- un alt SMS, el se felicita că și-a procurat un pistol 7.65 mm. Destinatarul ar fi fost reținut.

Telefonul mobil al celui pe care ISIS s-a grăbit să-l numească „Soldat al Islamului”, este o comoară pentru anchetatori. El ar oferi mai multe informații decât tot ce s-a putut scoate de la cei șapte suspecți, arestați în masacrul care a provocat 84 de morți de Ziua Națională a Franței.

Anchetatorii au descoperit telefonul, împreună cu permisul de conducere, un card bancar și cartea de rezident a tunisianului de 31 de ani în cabina ciuruită a camionului de 19 tone, închiriat pe 4 iulie, cu zece zile înainte de atac, de la o firmă din comuna Saint-Laurent-du-Var, învecinată cu Nisa. El ceruse „cel mai mare vehicul”, au declarat reprezentați ai firmei.

A inspectat terenul

Camerele de supraveghere de pe Promenada Englezilor l-au surprins pe Bouhlel la volanul camionului ucigaș, pe 12 și 13 iulie, privind atent în stânga și în dreapta, părând că studiază terenul pentru a pregăti lovitura. Pe 14 iulie, Bouhlel a staționat vreme de nouă ore, aproape de „zona de atac”. El a fost interpelat de poliție, însă agenții au înghițit explicația puerilă că teroristul livrează înghețată.

Într-o declarație dată poliției, fratele teroristului, Jaber, de 18 ani, a spus că a primit un selfie de la Bouhlel, la bordul camionului, cu doar câteva ore înaintea atacului: „Mi-a spus că era fericit… și că se pregătea să sărbătorească Ziua Națională.”Cine / ce este „C” unde trebuiau livrate armele?

Peste 200 de anchetatori încearcă acum să descopere ce înseamnă „C” din ultimul SMS al lui Bouhlel: un personaj sau un loc (franceza „magrebiană” a teroristului lăsând loc pentru ambele interpretări).

De asemenea, anchetatorii cercetează dacă Bouhlel se află în legătură cu vreo rețea teroristă sau a acționat de capul lui, iar atacul a fost revendicat în mod oportunist de ISIS.

Furnizorul armei

Mai mulți experți, citați de presa franceză, au subliniat însă că ISIS nu a revendicat până acum atentate pe care nu le-a organizat ea.

În acest moment, șapte persoane sunt arestate, fiind suspectate că au legătură cu atentatul din 14 iulie. Dintre aceștia, un bărbat și o femeie de origine albaneză sunt bănuiți că i-ar fi furnizat arme lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Împotriva unuia dintre aceștia ar exista o declarație formală că i-ar fi procurat teroristului pistolul semiautomat de calibrul 7.65 mm, cu care acesta a deschis focul în mulțime și asupra polițiștilor.