Eugene Cernan a încetat din viaţă luni, la vârsta de 82 de ani, a anunţat agenţia spaţială NASA din Statele Unite, care a organizat călătoriile pe Lună.

Eugene Cernan, care este unul dintre primii astronauţi care au efectuat o ieşire în afara navetei spaţiale, a murit înconjurat de familie, a precizat NASA, dar nu a dat detalii.

Familia a emis o declaraţie de presă: „Familia noastra este îndurerată, desigur, şi apreciem cu adevărat gândurile şi rugăciunile tuturor. Gene, aşa cum a fost cunoscut de atât de mulţi, a fost un soţ iubitor, tată, bunic, frate şi prieten. Chiar şi la vârsta de 82 de ani, Gene a fost pasionat de împărtăşirea dorinţei sale de a vedea continuarea explorării umane a spaţiului şi a încurajat liderii naţiunii noastre şi tinerii să nu îl lase să rămână ultimul om care să meargă pe Lună”.

Moartea lui Cernan a venit după ce colegul astronaut John Glenn a murit în decembrie.
În cadrul misiunii Apollo 17 din 1972, ultima misiune pe Lună, Eugene Cernan şi colegul său Harrison Schmitt au ieşit din modulul lunar şi timp de trei zile au călătorit pe suprafaţa selenară, adunând mostre de rocă. „Am ştiut că în acele trei zile m-am schimbat şi nu mai puteam afirma că aparţin în exclusivitate Pământului. Ba chiar mai mult, am simţit că pentru totdeauna voi aparţine întregului univers”, scria Cernan în cartea sa de memorii „Ultimul om pe Lună”.

Născut în apropiere de Chicago, Eugene Cernan s-a retras din Marina SUA şi NASA în 1976. În cariera sa civilă, Eugene Cernan a lucrat la proiectul Air One, a activat ca consultant pe probleme de energie şi probleme aerospaţiale, a fost preşedinte al unei companii de tehnologie şi comentator pe probleme spaţiale la postul american ABC News.