Ultimul lot de motorină plecat din România, către Republica Moldova, a trecut Prutul

Ultimul lot de motorină plecat din România, către Republica Moldova, a trecut Prutul

România a trimis către Republica Moldova și ultimul lot de motorină promisă țării vecine. Este vorba despre o cantitate de 1.346 de tone de combustibil, ajuns la Ungheni joi noaptea, și care mâine va fi depozitată la baza petrolieră ce se află la Căușeni.

După cum a anunțat directorul Agenției Rezerve Materiale, Marin Lisî, în prima săptămână de la începutul distribuirii motorinei, 220 de agricultori au primit au primit în total 760 de tone de combustibil. În integralitate a fost distribuită deja motorina pentru agricultorii din raioanele: Anenii Noi, Basarabeasca, Nisporeni, Edineț, Dubăsari, Dondușeni, Călărași și Criuleni.

Agenția Rezerve Materiale anunță că lucrează la capacitate maximă, inclusiv și în zilele de weekend pentru ca motorina să fie împărțită cât mai rapid. Precizăm că, în medie, fiecare fermier beneficiază de 40 de litri de motorină la hectar, conform tv8.md.

Motorină donată de România pentru Republica Moldova

România a acordat Republicii Moldova o donație de patru mii de tone de motorină. Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat, la mijlocul lunii ianuarie, decizia de a aloca surse financiare de recepționare a ajutorului de peste Prut. Este vorba de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului destinat Agenției Rezerve Materiale a MAI, pentru cheltuieli care vizează serviciile de broker vamal, de recepționare, de evaluare a cantității și a calității, de depozitare, păstrare, descărcare, încărcare și eliberare a motorinei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banii respectivi au fost cheltuiți și pentru serviciile de transbordare a vagoanelor-cisterne cu motorină în punctul feroviar de trecere a frontierei de stat și de lucrări de manevrare a acestora pe calea ferată a Republicii Moldova până la punctul de destinație, precum și pentru lucrările de descărcare a motorinei din vagoanele-cisterne și pomparea ei în rezervorul de primire.

Și în anul 2022 România a oferit Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. Iar în 2021, Bucureștiul a donat șase mii de tone de motorină pentru agricultorii afectați de secetă.