Ucraina nu va mai transporta combustibilul Rusiei către Europa

Ucraina nu va mai transporta combustibilul Rusiei către EuropaCombustibil. Sursa foto. Pixabay

În ciuda conflictului actual dintre Moscova și Ucraina, tranzitul gazelor naturale rusești prin Ucraina continuă. Gazoductul Transgas, care alimentează Austria cu gaze rusești prin Ucraina și Slovacia, este afectat în mod special de o posibilă neextindere a contractului pentru tranzitul de gaze.

Alte opțiuni nu sunt disponibile, cum ar fi faptul că „Nord Stream 1” a fost scos din funcțiune în urma unor explozii și că nu se mai transportă gaz rusesc prin conducta „Yamal”, care trece prin Polonia. Compania energetică austriacă OMV își procură cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia, o mare parte din tranzit trecând pe la ucraineni. Contractul de furnizare pe termen lung încheiat de OMV cu Rusia, care durează până în 2040, prevede că gazul va fi furnizat la un preț avantajos, dar OMV trebuie să cumpere gazul indiferent de cerere. Acest angajament față de gazul rusesc reprezintă un risc semnificativ în lumina deciziei Ucrainei.

Decizia luată de Ucraina în plin război

Fostul director general al OMV, Gerhard Roiss, a declanșat o discuție intensă și de scurtă durată în mass-media, prezentând ca probabilă încetarea iminentă a transportului de gaze prin Ucraina. El și-a bazat declarațiile pe informațiile pe care le-a primit de la oficiali de rang înalt din Ministerul Energiei și a criticat guvernul pentru că a reacționat cu „indiferență” la acest scenariu iminent. Până în prezent, gazul rusesc a fost transportat în Balcani prin Turcia (conducta „TurkStream”), dar nu a fost încă stabilită o conexiune cu Ungaria și, eventual, cu Austria. Bruxelles-ul a criticat în repetate rânduri Austria pentru ceea ce Comisia Europeană consideră a fi un progres insuficient în ceea ce privește renunțarea la gazul rusesc.

Sursa: Arhiva EVZ

Guvernul austriac a luat mai multe măsuri pentru a reduce dependența de gaz, inclusiv extinderea capacității de stocare și asigurarea unei capacități suplimentare de conducte.

Cu toate acestea, dependența de gazul rusesc rămâne o problemă critică care trebuie abordată. UE și-a stabilit obiectivul de a înceta să mai importe combustibili fosili din Rusia până în 2027, în conformitate cu eforturile de reducere a dependenței de gazul rusesc și de dezvoltare a surselor alternative de energie. Decizia Ucrainei ar putea servi drept un semnal de alarmă pentru ca Europa să își intensifice eforturile în această direcție.

sursa: www.vindobona.org