Poduri peste Prut. Guvernul a aprobat construcţia între localităţile Albiţa şi Leuşeni

Poduri peste Prut. Guvernul a aprobat construcţia între localităţile Albiţa şi Leuşeni Sursa foto: Facebook- Nicolae Ciucă

Guvernul a aprobat trei acorduri cu Republica Moldova privind construirea unui pod peste Prut între localităţile Leuşeni şi Albiţa şi modernizarea altor două.

Poduri peste Prut. Executivul a adoptat, în şedinla de joi, trei hotărâri de Guvern care aprobă acordurile cu Republica Moldova privind construirea de poduri peste Prut. Este vorba de construirea unui nou pod între localităţile Albiţa şi Leuşeni. Dar şi de modernizarea a altor două poduri peste Prut.

Pod nou între Albiţa şi Leuşeni

Prima hotărâre a Executivului este pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind podul rutier între localităţile Albiţa – Leuşeni.

În prezent, între cele două localităţi există un pod construit în anul 1958, care nu a fost consolidat la o clasă superioară de încărcare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul pod va corespunde cerinţelor determinate de creşterea traficului înregistrat la acest punct de trecere a frontierei. Podul va fi în concordanţă cu actualele norme tehnice în construcţii. Este vorba de asigurarea gabaritului de liberă trecere la nivelul căii.

Pe durata executării lucrărilor la noul pod, circulaţia se va executa pe un pod provizoriu situat pe o variantă de circulaţie locală. Aceasta va fi amplasată în amonte de podul existent.

Poduri peste Prut

Poduri peste Prut/ Sursa: arhiva EVZ

Două poduri peste Prut vor fi modernizate

O altă hotărâre a Guvernului aprobă Acordului între cele două state privind podul rutier localităţile Sculeni de pe ambele maluri ale Prutului. Documentul prevede modernizarea podului.

În prezent, acest pod se află într-o stare de degradare. A fost construit în anul 1964, pe amplasamentul unui pod vechi.

Pe durata executării lucrărilor, circulaţia se va executa pe o variantă provizorie de circulaţie. Va fi realizată în aval de podul existent. Finanţarea lucrărilor de modernizare şi întreţinere a podului propriu-zis, împreună cu infrastructura vor fi asigurate de la bugetul României şi de la cel al Republicii Moldova.

De asemenea, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea Acordului privind podul rutier peste râul Prut, la frontiera între localităţile Oancea - Cahul.

Podul a fost construit în anul 1964 pe amplasamentul unui pod vechi. În luna martie 2022 a fost realizată o expertiză tehnică. Experţii au constatat că podul se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare. Sunt necesare lucrări de reabilitare şi consolidare.

Pe durata executării lucrărilor, circulaţia se va face pe un pod provizoriu. Vor fi luate măsuri care să asigure fluidizarea traficului de-a lungul infrastructurii rutiere de acces de pe teritoriul fiecăruia dintre cele două state.

Construirea de poduri peste Prut va fi finanţată de Guvernul României. Toate cele trei acorduri au fost semnate la Chişinău la 23 mai 2023.