Penitenciarul militar va fi închis în ianuarie 2010, conform unui ordin al preşedintelui Obama.
Preşedintele american a semnat ieri, la două zile după învestirea sa, decretele de desfiinţare în termen de un an a închisorii de la Guantanamo şi de închidere rapidă a centrelor de detenţie CIA din afara graniţelor SUA. Centrul de detenţie de la Guantanamo, din Cuba, va trebui „închis cât mai curând posibil şi nu mai târziu după intrarea în vigoare a acestui decret“, stipulează proiectul de decret dat publicităţii miercuri de Uniunea pentru Apărarea Libertăţilor Civile (ACLU) şi confirmat de surse de la Casa Albă.
Opinia publică din Statele Unite este însă împărţită în privinţa deciziei de închidere a controversatului centru de detenţie, potrivit unui sondaj realizat de CNN. Studiul, efectuat înainte de învestirea noului lider de la Casa Albă, dezvăluie că 51 la sută dintre respondenţi se pronunţă în favoarea desfiinţării închisorii din incinta bazei militare, în timp ce 47 de procente optează pentru menţinerea centrului. Deţinuţii vor fi împărţiţi în trei grupuri
În prezent, la Guantanamo se află 245 de suspecţi de terorism, dintre care 21 sunt inculpaţi pentru crime de război, iar 60 îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi eliberaţi. Aceştia din urmă nu pot fi însă repatriaţi deoarece riscă să fie persecutaţi. Numărul maxim de suspecţi de terorism încarceraţi în trecut la Guantanamo a fost de circa 800.
Documentul pe care şi-a pus semnătura preşedintele american menţionează, de asemenea, că situaţia fiecăruia dintre deţinuţii încarceraţi la închisoarea militară de pe teritoriul cubanez va face obiectul unei „reexaminări rapide şi meticuloase“. Mai mult, suspecţii de terorism vor fi plasaţi, odată cu intrarea în vigoare a decretului, sub protecţia Convenţiei de la Geneva.
Textul prevede şi împărţirea deţinuţilor în trei categorii: cei care vor fi eliberaţi, cei care vor fi deferiţi justiţiei americane şi suspecţii consideraţi cei mai periculoş i, dar care nu se încadrează în niciuna din primele două grupe. Pentru aceştia din urmă va fi nevoie de „mijloace juridice“ adecvate situaţiei lor, explică documentul. Procese suspendate Judecătorii militari au suspendat pentru 120 de zile procedurile judiciare în desfăşurare la închisoarea Guantanamo. Comisiile militare însărcinate cu judecarea cazurilor respective sunt tribunale militare excepţionale înfiinţate în 2006, instanţe controversate după acuzaţii privind privarea suspecţilor de dreptul de a se apăra legal.
Situaţia bazei militare de la Guantanamo nu poate fi examinată separat de cea a metodelor controversate de interogare aplicate de CIA. Greg Craig, consilierul juridic al Casei Albe, s-a întâlnit miercuri seară cu mai mulţi membri ai Congresului de la Washington, informându-i că se aşteaptă la „mai multe decrete asociate problemei Guantanamo“, potrivit unor surse care au asistat la discuţii, citate de „The Washington Post“.
Astfel, Barack Obama ar putea cere, conform publicaţiei amintite, „modificarea regulilor de detenţie şi de interogare aplicate de CIA, limitarea în toate bazele americane din lume a procesului de interogare la măsurile stipulate în manualele armatei americane şi interzicerea detenţiei secrete a suspec- ţilor de terorism într-un terţ stat“.
PRUDENŢĂ Jurământ de învestire reluat
Barack Obama a depus pentru a doua oară, miercuri, jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al SUA, după ce două cuvinte din textul acestuia au fost inversate în cursul ceremoniei de marţi, a anunţat Casa Albă. Atunci Obama, repetând după John Roberts, preşedintele Curţii Supreme, a plasat cuvântul „credinţă“ după cuvintele „preşedinte al Statelor Unite“, nerespectând astfel textul înscris în Constituţie. Jurământul depus miercuri de noul lider este valabil, a dat asigurări consilierul său juridic.