Ultimele detalii despre finalul pandemiei în România. Când se va renunța la mască
- Sabina Popescu
- 9 mai 2021, 12:42
Ministrul Sănătății a vine cu vești bune. Pandemia începe să se mai domolească, iar dacă cetățenii se vor vaccina în număr mare și vor fi respectate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, lucrurile se vor așeza considerabil.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a oferit ultimele informații legate de starea pandemiei din România. Potrivit demnitarului, dacă procesul de vaccinare va continua și românii se vor imuniza împotriva coronavirusului, lucrurile se vor mai așeza. pandemia se poate apropia de sfârșit.
Finalul pandemiei? Ce explică ministrul
Ministrul Sănătății a transmis că pandemia se va termina curând, dar doar în condițiile în care procesul de vaccinare va continua și dacă, până la imunizare, cetățenii vor respecta măsurile de prevenire a răspândirii virusului.
“Ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte", a spus Ioana Mihăilă. Cu toate acestea, nu se poate oferi un răspuns concret, la momentul actual. Finalul pandemiei depinde de multe variabile, precum manifestarea și dezvoltarea virusului, respectare măsurilor sanitare impuse și altele. "Dar dacă toate lucrurile se aşază aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a declarat ministrul Sănătăţii la Prima TV.
Potrivit demnitarului, momentan nu există dovezi științifice "care să ne spună care este procentul populaţiei care trebuie să fie vaccinată sau care trebuie să fi trecut prin infecţie pentru a atinge a atinge această imunizare în masă".
Cu toate că s-a discutat despre un procent de 60-70% din populaţie care trebuie să fie imunizată, " încă nu avem o certitudine tocmai pentru că este un virus nou la care nu avem istoric şi nu ştim la ce să ne aşteptăm", potrivit ministrului Sănătății.
"Cu cât se vaccinează mai mulţi oameni, cu atât mai repede se va întâmpla lucrul ăsta. În plus, nu ştim dacă cei care au trecut prin infecţie contribuie la numărul acesta total de persoane rezistente la o reinfecţie. Pe lângă vaccinare contează şi din nou şi insist pe lucrul acesta cum ne protejăm până când reuşim să atingem acesta acest procent critic. (…) Vaccinarea protejează mai ales pentru formele severe de boală, are un grad mai redus de protecţie pentru formele asimptomatice sau formele uşoare de boală, ceea ce implică că, dacă după vaccinare totuşi contractăm virusul, riscăm într-o măsură mică, e adevărat, să transmitem mai departe celorlalţi şi atunci e important ca pe lângă vaccinare, până când ne vom afla într-un grup de oameni care sunt toţi vaccinaţi, să continuăm să păstrăm mască”, a continuat Ioana Mihăilă.
Referitor la medicii de familie care nu încurajează procesul de vaccinare și imunizare împotriva virusului, Ioana Mihăilă a spus că fenomenul este trist. Cadrele medicale de familie au fost îndrumate în pregătirea lor profesională să încurajeze vaccinarea.
"Ar trebui să fie principalii apostoli ai vaccinări şi cred că ei de fapt mai ales prin faptul că sunt cei mai apropiaţi de pacient ar trebui să fie cei care sunt cei mai vehemenţi actori care încurajează vaccinarea”, a mai transmis Mihăilă.
Ministrul este de părere că mesajele politicienilor sau ale persoanelor influente din spațiul public împotriva vaccinării cântăresc greu și influențează deciziile cetățenilor. “Cred că contează, din păcate, şi cred că de aceea trebuie acest efort comun şi al nostru al autorităţilor, al presei de a filtra aceste mesaje şi de a lăsa să treacă spre binele public acele mesaje care sunt adevărate şi care încurajează vaccinarea”, a spus Ioana Mihăilă.
Când se va renunța la mască
În spațiile închise, este posibil să se renunțe la purtarea măștii, însă doar în condițiile în care persoanele din biroul sau locul respectiv sunt imunizate împotriva coronavirusului. În acest sens însă, se așteaptă o poziție din partea Institutului Național de Sănătate Publică, conform ministrului. Deocamdată nu a fost stabilit dacă renunţarea la mască în spaţiile închise unde toate persoanele sunt vaccinate va fi inclusă în primul val al relaxărilor din 1 iunie.
Întrebată dacă de la toamnă, din luna septembrie, s-ar putea renunța la purtarea măștii pe stradă, Ioana Mihăilă a transmis: “Cred că încă înainte de luna septembrie am putea să începem să renunţăm la mască în spaţiile deschise. Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”.
Demnitarul consideră însă, că în acest an va fi nevoie de purtarea măştii de protecţie în spaţii închise.
Cum se vor desfășura nunţile şi botezurile în acest an
Ioana Mihăilă a subliniat că autoritățile trebuie să decidă implementarea restricțiilor astfel încât acestea să poată fi convenabile și pentru populație. În caz contrar, dacă guvernanții decid impunerea unor restricții prea dure, care nu ar fi respectate de cetățeni, demersurile ar fi zadarnice. Ministrul nu a transmis, concret, cum se vor desfășura botezurile și nunțile anul acesta, însă scopul este reprezentat, momentan, de vaccinarea populației astfel încât să poată avea loc îndepărtarea restricțiilor. Aceasta însă, va avea loc condiționat, în funcție de (ne)vaccinarea persoanelor care participă la un anume eveniment.
Întrebată de realizatorul emisiunii Insider Politic când vom putea reveni la petreceri cu sute de oameni, Ioana Mihăilă a afirmat: “Sunt un pic reţinută şi cred că trebuie să discutăm înainte de a emite un verdict. Probabil într-un număr restrâns şi cu condiţia vaccinării. Asta ar fi varianta ideală”.
Urmează valul patru de pandemie?
Ministrul Sănătății a mai informat că prezența valului patru de pandemie depinde de cum se manifestă populația și de atitudinea pe care o adoptă față de vaccinare, respectarea măsurilor impuse de autorități etc.
“Cred că depinde mai ales de noi şi legat de existenţa valului patru, dar mai ales legat de cât de important va fi acest val patru şi cât de mare impact va avea asupra sistemului de sănătate. Şi când spun că depinde de noi, din nou spun că trebuie să ne vaccinăm”, a spus Ioana Mihăilă.
Potrivit ministrului Sănătății, vestea bună este că pandemia nu mai pune presiune pe paturile din spitale. Conform explicațiilor oferite la Prima TV, lucrurile se mai așază inclusiv la secția de Terapie Intensivă.
Prezentatorul emisiunii a întrebat-o pe Ioana Mihăilă ce este mai periculos pentru sănătate - o felie de parizer prăjit sau vaccinul AstraZeneca? “E un răspuns atât de clar încât mi-e şi jenă să îl dau", a spus ministrul. Potrivit explicațiilor oferite, vaccinul Astrazeneca nu este periculos pentru sănătate, deci situația nu poate fi analizată din același unghi. Parizerul prăjit însă, consumat o dată pe an, putem spune că este acceptabil, a spus Ioana Mihăilă, potrivit news.ro.